![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 1 Dołączył: 21.02.2007 Skąd: Milejów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Do napisania tego posta mnie skłoniła dzisiejsza oferta na jednym z portali zakupów grupowych/ Przeglądając ofertę okazji natrafiłem na oto taki "cud miód":strona za 19 złotych. Już parę dni temu była podobna oferta stworzenia strona na joomli ale cena była bardziej realna niż ta tutaj. Już się lepiej cenią na portalach aukcyjnych:). Teraz do meritum. Jak się im to opłaca? Przecież gruper też pobiera swoją prowizje (słyszałem że 30 %). Czyli na czysto już po opłaceniu podatku im wychodzi około 10 zł na stronie. To jest chore i zaniżanie rynku. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dodajmy tylko, że jest to bzdurna kampania promocyjna bo jak pokazuje życie klienci ci w 99% nigdy nie wracają. Zakupy grupowe generują ruch "wiecznych poszukiwaczy promocji", którzy i tak nie kupią nic po normalnej cenie. Z reguły wygląda to tak, że sprzedaje się kupa rzeczy, ludzie myślą, że kupili coś innego niż kupili i się stawiają. Sprzedający myślą, że będą mieli fajną reklamę, ale jej nie będą mieli bo grupa docelowa jest do bani (najgorszy sort klienta, który generuje tylko problemy a nie zyski) i nie są zadowolenie z obsługi.
W związku z znacznie zwiększonym ruchem w biznesie nie masz czasu obsługiwać swoich klientów (którzy w przeciwieństwie do tych gru"coś" generują zyski). Dla przykładu moja dziewczyna kupiła kiedyś usługę fryzjerską. Okazało się, że na wizytę czekała 2 miesiące i musiała pójść o godzinie, która w ogóle jej nie satysfakcjonowała. W zakładzie mieli już po dziurki w nosie klientów, których obsługiwali wydłużając godziny obsługi i nic nie zarabiali. Klienci salonu nie mogli zapisać się swobodnie na wizyty i też byli niezadowoleni. Usługa też wiadomo - czego można oczekiwać po fryzjerach pracujących non stop po naście godzin... Ogólnie porażka na całej linii. Ogólnie ja nie korzystam z grupo"coś" i innych tego typu serwisów. Nie korzystam nawet z Allegro (bo tam model jest podobny, chociaż nie aż tak jaskrawy) - chyba, że w celu zakupu czegoś używanego. Ogólnie wszystkie te serwisy psują handel bo wymuszają ogromne zaniżanie jakości. Wolę zapłacić parę złotych więcej, aby mieć porządną obsługę i w razie czego móc mieć pretensję do sprzedawcy a nie do siebie o swoją głupotę. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 17.10.2025 - 18:02 |