![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 2 Dołączył: 25.08.2009 Skąd: Toruń / Bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witajcie, dopiero zaczynam się brać za tematykę frameworków. Z tego względu chciałbym Was zapytać czego używacie do budowania szablonów - twig, czy php? I czemu?
Ten post edytował Jazi 29.07.2011, 13:47:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 415 Pomógł: 117 Dołączył: 7.09.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dziedziczenie szablonów? To nie jest argument, bo to nie jest cos co ma tylko Twig.
@1010: To nie jest tak, że widok nie ma swojej logiki. Ma jak najbardziej - wyobraź sobie pojedyńczy ekran (akcję) np. liste ofert sprzedaży książek. Gdy chcę wypluć pełną stronę HTML, to logiką widoku jest tutaj - w najprostrzym przypadku - otoczenie szablonu PHP layoutem (z nagłówkiem, stopką i innymi sidebarami). Pobierając tą samą listę ale AJAXem, jako JSON layout i szablon najchętniej bym pominął (bo wystarczy json_encode), ustawił odpowiedni content-type i zapewne znormalizował dane odebrane z kontrolera (zamienić obiekty biznesowe na tablicę). Podobnie będzie w przypadku PDF i Excela. Niestety twórcy symfony - w standardzie, bo ViewBundle istnieje, ale jego implementacja w ogóle mi sie nie podoba - takich mozliwości nie zaserwowali. Chyba tylko w Agavi widziałem jak ta idea hula. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 20:42 |