![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 186 Pomógł: 0 Dołączył: 10.03.2004 Skąd: K-ce Ostrzeżenie: (50%) ![]() ![]() |
witam,
mam taki kod: [php:1:f1abaf26dc]<?php $lokalizacja = 'img_prg/'.$plikuzytkownika_name; if (is_uploaded_file($plikuzytkownika)) { if (!move_uploaded_file($plikuzytkownika, $lokalizacja)) { echo '$lang002'; exit; } }else{ $plikuzytkownika = ''; } ?>[/php:1:f1abaf26dc] jak go zmienić żeby było można zprecyzować jakie pliki mają być akceptowane i wysyłane na serwer i zeby po wysłaniu zmienił nazwę pliku na znacznik daty ( time(); ) aby uniknąc powtarzania się plików |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2004 Skąd: Tczew Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[php:1:ab85236a41]<?php
if($_FILES['plikuzytkownika']['type'] == 'image/pjpeg') { $rozszezenie = 'jpg'; } elseif ($_FILES['plikuzytkownika']['type'] == 'image/gif') { $rozszezenie = 'gif'; } elseif ($_FILES['plikuzytkownika']['type'] == 'image/png') { $rozszezenie = 'png'; } else { $rozszezenie = 'error'; echo "Nieprawidłowy format pliku, dozwolone tylko PNG, JPG i GIF"; exit; } $roz=$rozszezenie; srand((double) microtime()*1000000); $naz=md5(uniqid(rand())); $url="$naz.$roz"; $folder = "/home/users/www/www"; move_uploaded_file($_FILES['plikuzytkownika']['tmp_name'], $_SERVER['DOCUMENT_ROOT/'].($folder)."/".$url); $g="/home/users/www/www/$url"; if (file_exists($g)) { echo "Plik wysłano } else { echo "Pliku nie wysłano problem z połączeniem."; exit; } ?>[/php:1:ab85236a41] finkcja file_exists(); sprawdza czy plik został wysłany i czy jest na serwerze Dodatkowo funkcja md5(); nadaje unikalna nazwe plikowi w postaci losowego ciagu znaków - skrypt ten kiedys napisałem mam nadzieje ze sie komuś przyda dodatkowo do skryptu jeszce mam dowawanie obrazków do bazy mysql [sql:1:ab85236a41]$zapytanie = "INSERT INTO img (cl,url,nazwa,artykul,x,y) VALUES('$cl' , '$url' , '$nazwa' , '$artykul' , '$x' , '$y' )"; [/sql:1:ab85236a41] Gdzie tabela ma strukture Kod CREATE TABLE `img` (
`id` smallint(3) NOT NULL auto_increment, `url` varchar(50) NOT NULL default '', `x` varchar(5) default NULL, `y` varchar(5) default NULL, PRIMARY KEY (`id`) ) TYPE=MyISAM AUTO_INCREMENT=1; |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 07:56 |