![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 0 Dołączył: 21.08.2010 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Posiadam swoją grupę mailingową. Z chwilą jej wielkości kiedy dobiłem do ponad 150 pojawił się problem z wysyłaniem hurtem jednej wiadomości. Na serwerze jest limit 100 maili na godzinę. Jak przebudować skrypt aby przygotował paczki odbiorców. 100 maili do jednej części osób i kolejne 100 do drugiej. Chciał bym także po wykonaniu skryptu nie martwić się już nim i zamknąć okno po ukazaniu się komunikatu o powodzeniu operacji. Czy jest to możliwe ?.
Mój skrypt to stary przebudowany książkowy.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Też kiedyś się zmagałem z tym problemem i rozwiązalem podobnie do Wilu88. Pisze mailing i ustalam mu datę wysyłki (dziś lub przyszłość). Jeśli przyszłość to działa skrypt, ktory raz na dobę, przed północa sprawdza daty wysyłek maili i jeśli napotka taki, który ma wysyłke na dzień kolejny, dodaje maile dla jego adresatów do kolejki. Jesli wysyłka na dziś, to od razu wrzucam do kolejki. Skrytp wysyłający odpalany z crona co kilka minut. W konfigu ustalam wielkość paczki jako:
( limit_serwera - margines_bezpieczeństwa ) / ilość uruchomień_na_godzinę czyli dla przypuśćmy 100/h dałbym 90-95/h (trzeba zostawić margines na rejestracje, odzyskiwanie haseł, zapytania mailowe itp). Jeśli odpalanie co 6 minut to 90/10 = 9 i tyle wynosiła by wielkość paczki u mnie by było OK. Poza tym przemyśl jeszcze możliwość zatrzymania i/lub wznowienia mailingu lub co zrobić jeśli mailing ruszył, a Ty aktualizowałeś treść mailingu po zauważeniu błędów. Do tego kontrola działania mailingu (ilość wysłanych, ilość prób błędnych) czy jego statystyki. Wiele osób o takich rzeczach nawet nie myśli lub nie wie jak zaimplementować, choć przynajmniej część powinna być. I uwierz, że się da to czego chcesz, ale trzeba nieraz pokombinować z cronem lub uruchamianiem skryptu w CLI jesli serwis to umożliwia i nieskończone wywoływanie skryptu przez samego siebie, z dobrze napisanym warunkiem stop. To drugie to nie tak pewna metoda i nie zawsze możliwa do zastosowania. Nie polecam jednak jej nikomu, kto nie ma większej wiedzy bo można serwer załatwić. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 09:45 |