![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 27.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Od trzech dni próbuję wstawić validację do formularza z mizernym skutkiem. Chciałbym aby trzeba było podać poprawnego maila, i checkbox (zgoda na wysyłąnie sybskrypcji) aby był wymagany zaznaczony. Starałem się kombinować z JavaScript i nie działało, php nie może być, zresztą strona jest w html i nie ma możliwości jego zmiany :-( Kod daję czysty bo walidację jakich nie wstawiałem to nie było najmniejszej różnicy, nie wiem może użyć całkiem innego formularza?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tyle, że ja pisałem o PHP, a ty piszesz w JavaScripcie. Kolega powyżej dobrze doradził Ci jQuery, bo po prostu oszczędzi ci to wiele pracy i frustracji. Jak nie teraz, to kiedyś. Jeżeli w head dodasz:
<script src="http://code.jquery.com/jquery-1.6.1.min.js" type="text/javascript"></script> to spradzenie checkboxa będzie mogło wyglądać np. tak: Kod var isChecked = $('#checkBox').attr('checked'); if(isChecked != 'checked') { // do... } Alert możesz stosować dla siebie, przy testowaniu, natomiast publikując już stronę lepiej byłoby ten komunikat wyświetlić nad formularzem. Przed twoim <form> dodaj np. <div id="msg"></div> a wtedy //do... zamień na: Kod $("#msg").text("Proszę zaznaczyć... bla bla");
Ten post edytował DiH 25.07.2011, 11:57:34 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 06:19 |