Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [HTML] Problem z validacją danych w formularzu, Mijają trzy dni i nadal żadnych postępów....
horn31

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,
Od trzech dni próbuję wstawić validację do formularza z mizernym skutkiem.
Chciałbym aby trzeba było podać poprawnego maila, i checkbox (zgoda na wysyłąnie sybskrypcji) aby był wymagany zaznaczony.
Starałem się kombinować z JavaScript i nie działało, php nie może być, zresztą strona jest w html i nie ma możliwości jego zmiany :-(

Kod daję czysty bo walidację jakich nie wstawiałem to nie było najmniejszej różnicy, nie wiem może użyć całkiem innego formularza?

1. <p align="center"><b><font size="2" face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><center>Zapisz się by otrzymywać informację ...... </center></font></b><br>
  2.  
  3. </p><center>
  4. <form method=POST action=form2mail.php>
  5. <table width="500" border="0" align="center" cellpadding="0" cellspacing="0" bgcolor="#000000">
  6. <tr>
  7. <td><table width="600" border="0" align="center" cellpadding="3" cellspacing="1">
  8. <tr bgcolor="#000000">
  9. </tr>
  10. <tr bgcolor="#000000">
  11. <td align="right"><font size="2" face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><br> Imię<font color="green" >*</font>: </font></td>
  12. <td align="center"><font size="2" face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif">
  13. <br> <input name="name" type="text" id="name">
  14. </font></td>
  15. </tr>
  16. <tr bgcolor="#000000">
  17. <td align="right"><font size="2" face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><br>Nazwisko<font color="green" >*</font>: </font></td>
  18. <td align="center"><font size="2" face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif">
  19. <br> <input name="nazwisko" type="text" id="nazwisko">
  20. </font></td>
  21. </tr>
  22. <tr bgcolor="#000000">
  23. <td align="right"><font size="2" face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><br> Adres e-mail<font color="green" >*</font>: </font></td>
  24. <td align="center"><font size="2" face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif">
  25. <br> <input name="email" type="text" id="email">
  26. </font></td>
  27. </tr>
  28. <tr bgcolor="#000000">
  29. <td align="right"><font size="2" face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif"><br> Zgadzam się na otrzymywanie <br>drogą e-mail informacji o nowościach <br> i promocjach w ofercie. </font></td>
  30. <td align="center">
  31. <font size="2" face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif">
  32. <br> <input name="zgoda" type="checkbox" id="zgoda" value="Tak">
  33. TAK<font color="green" >*</font></td>
  34. </tr>
  35. <tr bgcolor="#000000">
  36. <td align="right"><font size="2" face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif">dodatkowe:</font></td>
  37. <td align="left"><font size="2" face="Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif">
  38. <textarea name="motocykl" cols="40" rows="6" id="motocykl"></textarea>
  39. </font></td>
  40. </tr>
  41. <tr bgcolor="#000000">
  42. <br> <br> <td colspan="2" align="center"><center><br><input type="submit" name="Submit" value="Wyślij"></td>
  43. </tr> <br> <br> <br>
  44.  
  45. </table>

Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
horn31

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Nie zajmuję się pisaniem witryn dlatego też niewiele rozumiem z poprzednich postów, zadowolę się komunikatem przy źle wypełnionym polu na maila oraz przy braku zaznaczenia checkboxa.
Działa już to że bez wpisanego poprawnie maila nie działa poprostu przycisk wyślij, można klikać i nic się nie dzieje ale gdy wpiszemy maila poprawnie to wysyła.
Prosiłbym o pomoc we wstawieniu alertu, tzn co dopisac w headzie, próbowałem coś wyszukać ale źle wstawiam to na pewno.
Oraz o pomoc gdzie wstawić if(isset($_POST['checkbox_name']) { //do... }
Wstawiłem już:
  1. <script type="text/javascript">
  2. <!--
  3.  
  4.  
  5. function email_validate(src)
  6. {
  7. var reg = /^[a-zA-Z0-9._-]+@([a-zA-Z0-9.-]+\.)+[a-zA-Z0-9.-]{2,4}$/;
  8. return reg.test(src);
  9. }
  10.  
  11. // -->
  12. </script>

oraz:
  1. <form method="POST" action="form2mail.php" onsubmit="return email_validate(document.getElementById('email').value);"

P.S. Jestem wdzięczny że jeszcze nikt mnie nie "zmasakrował" za stan wiedzy....
Pozdrawiam, i dziękuję bo jest już krok do przodu, dzięki Wam
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 12.10.2025 - 07:40