![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze wyrazic swoje opinie na temat tego co lepiej i dlaczego stosowac?
Bazy danych np. w MySQl czy np w plikach txt. Rozumiem, ze hasel itd. raczej w txt lepiej nie trzymac ale za pomoca licznika czasu generowania strony przez dwa testowane przeze mnie serwery uniksowe (komercyjne, nie darmowe konta) zauwazylem duze roznice w czasie generowania np. bazy ksiazek czy filmow divx. W 1000 pozycji byly to roznice ... 2-3 sekund (czas liczylem w microtime(). Na poczatku i na koncu strony). W sumie nie tak duzo ... Kolumny w MySQL i w bazie txt to: id,nazwa ang,nazwa pl,gatunek,jakosc(od 1 do 10),ile cd zajmuje,informacje dodatkowe wygladalo to tak np: 10|terminator 2|elektroniczny morderca (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |s-f|8|1|arnold szwarc, ...| itd. itp. Oczywiscie wyswietlanie zrobilem tak, ze pokazywal sie calutki spis, bez zadnego sorotowania itd. czyli proste zapytanie "select * from nazwa_tabeli" i nic wiecej. w bazie txt wygladalo to podobnie. Jakie sa u was zdania na temat poslugiwania sie bazami ... danych. co preferujecie bardziej i do czego. mam w sumie zdanie wyrobione juz od dawna ale ... warto powymieniac sie informacjami. Dla mnie txt zawsze byly lepszym wyzwaniem bo nie da sie tak latwo ich obslugiwac jak MySQL [; |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 27 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: Kruszwica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem lepiej używać sql niz txt. Mimo wszystko wydaje mi się, że MySQL jest dużo bezpieczniejszy od plików tekstrowych wiem z własnego doświadczenia. Od czasu jak mi padło to co miałem na plikach tekstowych to robie tylko na bazach. Fakt, że zrobienie obsługi na plikach to większe wyzwanie ale też wymaga więcej czasu. To chyba następny argument za sqlem. A im łatwiej tymlepiej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 16:34 |