![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 21.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otóz od paru miesiecy ucze sie PHP, jednak spotkam sie opiniami, ze ten jezyk nie ma przyszlosci.
Czy według was ten jezyk bedzie konkurencyjny w przyszlosci, i czy oplaca sie go uczyc? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Główną bolączką PHP jest jego największa siła, czyli łatwość opanowania podstaw, która sprawia, że społeczność jest zdominowana przez ludzi średnio znających się nawet na programowaniu, a już na pewno niezasługujących na to, by ich nazywać informatykami w jakiejkolwiek postaci. Dodatkowo, w rozwój języka zaangażowanych jest sporo osób średnio znających się na programowaniu obiektowym, przez co nawet nowe API wygląda, jak wygląda. Język na pewno nie wymrze, bo niby z jakiego powodu, gdy nawet największe korporacje utrzymują systemy wewnętrzne w nim napisane, albo dodatkowe narzędzia do swoich sztandardowych produktów? Jednym z wielu przykładów jest tu IBM-owski serwer bazodanowy z najwyższej półki, Informix, do którego dołączane jest oficjalne webowe narzędzie administracyjne napisane właśnie w PHP.
Czy opłaca się go uczyć? Zależy. Z uwagi na wspomniany już niski ogólny poziom programistów nawet mierny programista jest w stanie z powodzeniem zarabiać jakieś niegłodowe kwoty, choć pewnie różnica w średnich zarobkach na niekorzyść PHP się utrzyma. Jeśli bardziej interesuje Cię tworzenie stronek niż informatyka, powinieneś być zadowolony. Gdybyś natomiast faktycznie interesował się informatyką i będziesz tu dobry, możesz się bardzo łatwo wybić z tłumu, ale prawdopodobnie natkniesz się na barierę pod postacią "dobra, jestem dobry, ale nie mam z kim/dla kogo pracować, bo reszta jest za słaba/bo skończyły mi się wyzwania" (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Dlatego np. ja niedawno postanowiłem spróbować sił zawodowych jako programista Javy, w PHP przechodząc bardziej na tryb hobbystyczny (nie żałuję poświęconego mu czasu, a wręcz przeciwnie). Wszystko zależy od tego, co Cię interesuje i czy będziesz czuł się usatysfakcjonowany z tego, co robisz. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 23:15 |