![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
2 dni temu walczyłem z jednym podzapytaniem i mi się udało. Niestety w momencie, kiedy dodaje drugie podzapytanie mysql bije wszelkie rekordy w długości zapytań mam taką tabelę:
Łączącą pacjenta z lekarzem, który się nim opiekuje. Oczywiście może występować sytuacja, kiedy jeden pacjent "przypisany" jest do więcej niż jednego lekarza. Na to znalazłem sposób:
Ale w momencie kiedy mam sytuację, ze jednej pacjent jest pod opieką więcej niż dwóch lekarzy wówczas zaczyna się problem. Idąc za taką logiką rozumowania zrobiłem następujące pytanie:
tutaj niestety już jest poważny problem, bo pytanie wykonuje się ponad 80 s. Oczywiście jest to niedopuszczalne. Zresztą nie było pożądanego efektu. Kombinowałem z IFem, gdzie 4 kolumna miała wyglądać następująco
ale to też niestety na nic. Kiedy dodaje group by id_pac w tym podzapytaniu, pytanie wykonywało się w nieskończoność zresztą bezskutecznie. Potrzebuję zrobić zapytanie gdzie będzie mi sprawdzał do 5 lekarzy u pacjentów. Nie chodzi mi oczywiście o rozwiązanie tylko o pomoc gdzie można jeszcze szukać lub gdzie popełniam błąd w rozumowaniu |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
siedzę już i kombinuję z tym co napisałeś i nic niestety mi nie wychodzi. Mógłbyś ewelntualnie podać jakiś przykład.
ja wymyśliłem na razie coś takiego, co właściwie mi nic nie daje niestety. Poza mozliwością znalezienia konkretnych pacjentów będących pod opieką więcej niż jednego lekarza. Dalej nie wiem jak to ugryźć. (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
Czy ewentualnie jakiś przykład gdzie mogę to użyć w inny sposób |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 02:34 |