![]() |
![]() |
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
Witam,
mam pytanie natury organizacyjnej, jak najlepiej w ZF zbudować aplikacje która miała by działać w ten sposób: mam główne założenia mojej aplikacji powiedzmy, że są to założenia które wdrażamy default'owo klientowi, i jakiś "niesforny" klient chce drobną modyfikacje pod swoje potrzeby w aplikacji, i chce tylko wdrożyć u niego te aplikacje, nie tracąc jednak głównej funkcjonalności. czyli są moduły i klient chce zmienić dany moduł, jak dostarczyć mu rozwiązanie custom'owe (nie burząc głównej gałęzi projektu) Przykład: mam tabelkę wyświetlającą u wszystkich klientów Imię, Nazwisko, po pozyskaniu nowego klienta on chce żeby jemu do tej tabelki dołożyć maila i avatara, ale chce to zrobić TYLKO u niego, reszta klientów podczas wdrażania dalej będzie miała tylko Imię i nazwisko tylko ten jeden będzie miał kontroler który pokieruje w taki sposób żeby wyświetlić mu odpowiednie dane? Proszę o jakieś nakierowanie, jeśli moje założenia są nie do końca jasne pytajcie, a może są lekko złe więc też proszę o naprowadzenie. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie miałem okazji tego jeszcze sprawdzić w praktyce, ale ostanio spotkałem się z podobnym problemem, moje przemyślenia na szybko to:
1)
2)Dodajesz routing '/users/user/:action/*' => array('controller' => 'user', 'module' => 'default', 'action' => 'index), 3) Kopiujesz widoki do modułu default 4)Formularze musisz pobierać oczywiście przez jakąś metodę z kontrolera bazowego żeby dalo się to potem ładne nadpisać 5)Założenia że będziesz nadpisywał konkretne moduły musisz zrobić już na samym początku i w innych modułach wyświetlać użytkowników przez $view -> render('users/singleUser.phtml') + nadpisać odpowiednio Zend_View @note - kontrolery niekoniecznie musisz nadpisywać w głównym module, mozesz też stworzyć moduł z przeróbkami dla konkretnego klienta Jeśli chodzi Ci o konkretny przykład z tabelką to chyba najlepszym pod względem założeń, ale też i najbardziej nieoptymalnym było by wykorzystanie helpera partialLoop. Albo tak jak wspominałem wcześniej nadpisanie Zend_View dla konkretnego klienta i zahardcodowanie innej ścieżki to tego konkretnego widoku Poza tym podłączam się do pytania, jestem ciekaw jak inni to rozwiązują Ten post edytował zend 20.07.2011, 15:34:03 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 26.09.2025 - 22:01 |