![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Aktualnie piszę aplikację bazodanową co prawda nie w PHP, a w C++ z użyciem bibliotek Qt, baza danych to MySQL więc chyba dział dobry. I mam pewien problem nad którym się głowię. Mianowicie posiadam 2 tabele, jedna w której przechowywane są osoby w formie (dajmy na to lista klientów) :
natomiast druga tabela (dajmy na to do przechowywania listy zakupów):
Tabele z listą zakupów wyświetlam w widżecie QTableView, po wcześniejszym powiązaniu jej z QSqlTableModel. Chciałbym aby zamiast liczb w tabeli z listą zakupów (pole user_id) było wyświetlane automatycznie pole "name" z tabeli klientów. Niestety typy pól są inne (int vs varchar) i nie mam pomysłu jak coś takiego zrobić. Pomożecie ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego winuser, drażnią mnie osoby, które nawet nie sięgają do oficjalnej dokumentacji Nokii nt. chociażby QSqlRelationalTableModel. Zanim następnym razem zadasz pytanie, przeglądnij dokumentację biblioteki, której używasz.
Zakładając, że masz: users: user_id, name user_products: user_id, product_id I chcesz wyświetlić wszystkie rekordy z user_products, automatycznie dołączając zawartość tabeli users i ukrywając pole user_id, powinieneś zrobić coś takiego:
Co oznacza: kolumna "1" w tabeli user_products jest kluczem obcym do tabeli users (gdzie kluczem głównym jest user_id) i jej zawartość ma zostać zastąpiona zawartością kolumny name z tabeli users. Ponieważ temat nie ma nic wspólnego z MySQL, przenoszę do go Komputery i oprogramowanie.
Powód edycji: [tiraeth]: Autor sobie sam odpowiedział i raczył nawet zedytować swój post, więc zamknę temat.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 9.10.2025 - 22:43 |