![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Aktualnie piszę aplikację bazodanową co prawda nie w PHP, a w C++ z użyciem bibliotek Qt, baza danych to MySQL więc chyba dział dobry. I mam pewien problem nad którym się głowię. Mianowicie posiadam 2 tabele, jedna w której przechowywane są osoby w formie (dajmy na to lista klientów) :
natomiast druga tabela (dajmy na to do przechowywania listy zakupów):
Tabele z listą zakupów wyświetlam w widżecie QTableView, po wcześniejszym powiązaniu jej z QSqlTableModel. Chciałbym aby zamiast liczb w tabeli z listą zakupów (pole user_id) było wyświetlane automatycznie pole "name" z tabeli klientów. Niestety typy pól są inne (int vs varchar) i nie mam pomysłu jak coś takiego zrobić. Pomożecie ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To co napisałem w sprawie bazy to była tylko sugestia. Niestety, ale obecność bibliotek Qt do obsługi różnych baz w przypadku braku postawionego na kompie serwera tejże bazki jest tak samo sensowna jak próba gaszenia pożaru bez posiadania czegokolwiek do tego celu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ma ona sens tylko w wypadku gdy faktycznie całość będzie nieprzenośna. IMHO uważam, że takie podejście to bardzo poważne ograniczenie.
Co do samego tematu... YaQuzi dał wynik, ale jego wydajność jest delikatnie mówiąc nieco dyskusyjna. Dobrze chociaż, że zauważył, iż JOIN można użyć. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 15:07 |