![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie
Aktualnie piszę aplikację bazodanową co prawda nie w PHP, a w C++ z użyciem bibliotek Qt, baza danych to MySQL więc chyba dział dobry. I mam pewien problem nad którym się głowię. Mianowicie posiadam 2 tabele, jedna w której przechowywane są osoby w formie (dajmy na to lista klientów) :
natomiast druga tabela (dajmy na to do przechowywania listy zakupów):
Tabele z listą zakupów wyświetlam w widżecie QTableView, po wcześniejszym powiązaniu jej z QSqlTableModel. Chciałbym aby zamiast liczb w tabeli z listą zakupów (pole user_id) było wyświetlane automatycznie pole "name" z tabeli klientów. Niestety typy pól są inne (int vs varchar) i nie mam pomysłu jak coś takiego zrobić. Pomożecie ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@up nie rozumiem co twoja wypowiedź ma do rzeczy ? Ja nie zadałem pytania typu "jaką bazę wybrać aby nie wymagała serwera SQL". BA, nawet nigdzie nie napisałem, że ma ona być przenośna. Wybacz, ale drażnią mnie ludzie którzy wszędzie wszystkim chcą wciskać swoje mądrości.
Niestety nikt z was mnie nie zrozumiał (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) Być może dlatego że ja piszę projekt w C++ a wy używacie PHP. Jak już wspomniałem używam bibliotek Qt do zrealizowania tego projektu, że używam klasy QTableView z wywołaniem setModel(QSqlTableModel) która to klasa ostatnia odwala za mnie wszystkie zapytania i automatycznie wyświetla je w tabelce. Najbliżej odpowiedzi poprawnej był YaQzi, za co dostaje punkt. Skorzystam z klasy QSqlRelationalTableModel. Ten post edytował winuser 20.07.2011, 00:34:52 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 00:10 |