![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 25.03.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam, jestem w trakcie tworzenia biblioteki do code ignitera, ale mniejsza o to bo to nie jest przedmiotem problemu.
Mam w planie stworzyć klasę, która za pomącą swoich metod będzie generować tabelkę HTML z wynikami z bazy danych + paginacja, filtry, sortowanie itd. Klasa ma być w pełni konfigurowalna, to jest największym problemem, bo gdyby miała tylko działać dla mnie, to problem by nie istniał. Póki co zrobiłem, generowanie kolumn + ustalanie nazw/nagłówków tych kolumn (wymieniając je z separatorem i rozdzielając później explodem) Nazwy pól z bazy danych potrzebne do wyświetlenia/sortowania wyników są określane w taki sam sposób. Cytat Przykład: Kolumna id | kolumna data | kolumna title Pole id | Pole data | Pole title Przekazuję sobie to do metody, która rozdziela to sobie i generuję kolumny po czym zapisuję to do zmiennej Ok działa lecimy dalej. Nadszedł czas na generowanie wierszy (rekordów), przesyłam więc z kontrolera result z bazy danych do metody mojej biblioteki i wyświetlam wyniki w foreachu, lecz tutaj problem. Każda tabelka ma także narzuconą z góry kolumnę "Akcja" - dodaj, usuń, edytuj, generuj pdf itd itp I muszę zrobić tak, aby była możliwość wyłączenia np dwóch lub trzech, a nawet wszystkich akcji dla danego rekordu. Cytat Przykład: Rekord 1 - Usuń, Edytuj, Generuj PDF Rekord 2 - Usuń, Edytuj, Generuj PDF Rekord 3 - Usuń, Edytuj, Generuj PDF Rekord 4 - Edytuj, Generuj PDF Rekord 5 - Generuj PDF Rekord 6 - [pusto] Rekord 7 - Usuń, Edytuj, Generuj PDF Nie mogę wpaść na pomysł jak się za to zabrać, proszę o wszelkie podpowiedzi. Z góry dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Lecz zastanawia mnie jedno, nie mogę sobie pozwolić na takie rozwiązanie z bazą danych jak mówiłem wcześniej. O ile dobrze zrozumiałem to chodzi Ci tutaj o określenie czy dana akcja, ma być dostępna dla danego obiektu? Bo samo w sobie nijak ma się to do tej tabelki. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Aby każdy rekord miał swoje zapisane akcje. Cytat Dowiedziałem się, że mogę to zrobić za pomocą tablic... ale nie mam pojęcia jak. Załóż nowy wątek, opisz problem oraz jak próbowałeś go rozwiązać.PS. Widzę, że niestety forum coś zrypało mój wcześniejszy post. No niestety taki już pozostanie, bo nie mam ochoty go przepisywać. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował Crozin 7.07.2011, 14:17:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 16:56 |