![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc,
jest taki scenariusz: uzytkownik loguje sie do portalu X, zostaje uwierzytelniony. Wyswietla mu sie link. Klika na ten link i wyswietla mu sie strona na portalu Y. Czy jest mozliwe przekazanie ID sesji z portalu X do Y, bez doczepiania do URLa ID sesji? Dzieki, Boroowa |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie da się bez wywołania danej strony ustawić jej ciastko. Ciastka są ograniczone do zapisu jak i odczytu tylko i wyłącznie w obrębie domeny. Dlatego pisałem albo ramka, albo formularz który wysyła puste dane za pomocą JS dzięki czemu odbywa się to w tle. A jeżeli oba portale są niezależne, możesz stworzyć osobną tabelę która będzie na obu stronach i przechowywać w niej tylko i wyłącznie informacje czy dany jużer jest zalogowany, a same dane logowania przesyłać np postem w formularzu kiedy się logujesz. Nie wiem czy jest inna metoda, wiem że dla innej strony nie utworzysz ciastka, jeżeli jej nie odwiedzisz, jest jedno z zabezpieczeń ciasteczek. Tak czy inaczej, te dane które wysyłasz zarówno postem, jak i getem tak czy siak idzie podejrzeć chociażby firebugiem.
widzę dwa wyjścia jak narazie: - iframe z linkiem w którym są umieszczone dane takie jak ID sessji - 2 formularze, jeden który wysyła się do strony na której się jest, i drugi który wysyła javasctip z danymi do zalogowania Może są inne metody, ale tak czy siak, musisz stronę X jak i Y odwiedzić aby móc utworzyć ciasteczko, za pomocą języków server side nie osiągniesz tego typu możliwości, bo wtedy ciasteczko zostałoby utworzone dla serwera który wysłał zapytanie do drugiego serwera. Coś w ten deseń. Najlepsze wyjście z tego wszystkiego to 2 formularze, stworzyć akcje w JS która będzie po kliknięciu na button wysyłać dodatkowy formularz tyle że pod inny adres, ale dane będzie pobierać z inputów które są w aktualnym formularzu logowania, tylko nie wiem jak wygląda sprawa z pobraniem takiego hasła, ale chyba można pobrać za pomocą js. W jquery zrobić coś takiego to kilka linijek kodu. EDIT: Google rozwiązało ten problem za pomocą ramek. No tak ramki działają wszędzie JS nie wszędzie. Wylogowujesz również za pomocą ramek. Także widzisz, jakby były inne sposoby to i google by z tych innych sposobów skorzystało (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował by_ikar 2.07.2011, 00:01:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 14:00 |