![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mysle nad stworzeniem galerii w swoim serwisie Założenia mam takie coś ala serwisy społecznościowe: czyli każdy użytkownik sobie wrzuca swoje zdjęcia/ - zjęcia sa podpiete do jego profilu, czyli wchodząc w jego profil można obejrzeć dodane przez niego zdjęcia. jak to rozwiązac od strony bazy danych i od systemu plików/ czy rozwiązanie dla systemu plików typu: na serwerze mam katalog users/gallery/i np. folder z urzytkownikami od id 1-100, 101 - 200, itd / nastepnie folder z konkretnym id uzytkownika i tam dopiero jego zdjęcia, a od strony myslq tabela gallery gdzie byloby id_użyt, nazwa_zdjęcia, lokalizacja czy może macie lepsze rozwiazanie dla tego typu problemu?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hej
kolejne pytanie co do tematu:) a konkretnie albumu aktualnie tak wyglada poziom rozwoju mojej galerii:
i teraz tak sie zastanawiam.. założenie mam takie że użytkownik bez wcześniejszego ręcznego tworzenia gallerii moze odrazu wgrywać sobie zdjęcia. a te zdjęcia wtedy będą wyświetlane jako że są w głównej gallerii .. i mam dylemat taki czy tą główna (domyśla) galerie rejestrować w bazie zaraz przy rejestracji użytkownika . czy wogóle jej nie wykazywać. - a poźniej w wynikach zdjęcia które nie sa przypisane do żadnej z gallerii bedą wrzócane zapytaniem do tej głównej. -- tylko nie wiem czy w ten sposób nie narobie sobie zbyt dużo roboty.. słucham waszych opinii. temat juz nie aktualny.. w sumie sam się rozwiązał(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) album główny ma zawsze wartość '0' wiec obyło sie bez większych kombinacji .. pobieranie danych z bazy: klasa danych;
ta funkcja działa dla każdej możliwości. a wywoływana przez: formatowanie wyników z bazy - klasa formatowania:
zawsze wyświetla prawidłowe wartości. plik docelowy : gallery.php ktory wyświetla zawartosc w zaleznosci od wyboru galerii
a tak out of topic: czy takie pisanie kodu jak ja.. jest ok.. czy to raczej sieczka? wg. was? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 12:38 |