![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 16.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Ostatnio zabrałem się za pisanie klasy do obsługi połączeń MySQL i poszukując inspiracji w sieci znalazłem dosyć ciekawą klasę do obsługi baz w której możemy wybierać typ połączenia PDO, MYSQLi lub MYSQL, tego w sumie potrzebowałem. Napiszcie co myślicie o tej klasie, jest waszym zdaniem dobrze napisana? Czy może znacie jakieś inne gotowe sprawdzone klasy?
LINK DO KLASY Ten post edytował adrix88 23.06.2011, 23:36:37 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 16.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hm.. No tak, tylko że mając na myśli zapytania w pętli miałem tu na myśli zapytania INSERT, które dodają do bazy np. co określony czas informacje o statusie usługi oraz zbierają statystyki obciążenia, a tego niestety nie da się inaczej zrobić jeżeli potrzebny jest bieżący monitoring takich danych jak obciążenie, wykorzystanie procesora, pamięci dla danego procesu na maszynie itd. Takich rzeczy nie załatwisz inaczej nić crobtab i wykonywanie pętli z insertami co określony czas (zresztą ja nie widzę tu żadnego bardziej sensownego rozwiązania).
Jeżeli chodzi o liczbę pól, to czy naprawdę jest ich aż tak dużo? Naprawdę podzielenie tego na mniejsze tabele i joinowanie wszystkiego przy selectach, insertach, updejtach da tu jakikolwiek wzrost wydajności? Na logikę biorąc to jedynie może obniżyć wydajność, bo przecież np. przy zwykłym SELECTcie są w jednym czasie wczytywana dwie tabele, muszą być odczytane dwa indexy, a następnie są one razem łączone w całość. Natomiast aktualnie przecież leci prosty SELECT bez żadnych JOINów i są wyświetlane te same dane. Nie wiem, może i słabo ogarniam mysql'a, no ale logika mi mówi że rozwiązanie które mi podsuwasz nie jest wcale lepsze, a jedynie dodaje masę niepotrzebnej roboty dla mnie oraz mysqla. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 20:35 |