![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 16.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Ostatnio zabrałem się za pisanie klasy do obsługi połączeń MySQL i poszukując inspiracji w sieci znalazłem dosyć ciekawą klasę do obsługi baz w której możemy wybierać typ połączenia PDO, MYSQLi lub MYSQL, tego w sumie potrzebowałem. Napiszcie co myślicie o tej klasie, jest waszym zdaniem dobrze napisana? Czy może znacie jakieś inne gotowe sprawdzone klasy?
LINK DO KLASY Ten post edytował adrix88 23.06.2011, 23:36:37 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 16.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedzi, są dla mnie bardzo pomocne.
@zegarek84, te powyższe przykłady pisałem z palca i po prostu wkradły się literówki, ale w moim testowych zapytaniach oczywiście są przed nazwami dwukropki, ale dzięki za czujność. Jeżeli chodzi o ten przykład z execute to jest to dosyć ciekawe, ale z tego co czytałem to chyba nie jest to zbyt wydajne i zalecane. Sam nie wiem czy wybrać ten sposób. @thek. bardzo ciekawy pomysł, ale dodatkowa pętla przy każdym zapytaniu to chyba mało wydajne rozwiązanie, przy jednym prostym zapytaniu to pewnie różnice są znikome, ale przy np. 100 zapytaniach w pętli to już myślę że może być problem i w takim wypadku już chyba szybsze będzie czyszczenie własną funkcją czyszczącą taką co używam w zwykłym mysql, nie sądzisz? Chciałbym żebyście jeszcze się ustosunkowali do mojego ostatniego pytania w poprzednim poście: Kod Mam jeszcze do was takie pytanie, czy stosujecie jakieś nakładki na PDO, własne klasy obsługujące itd. czy korzystacie z tego standardowo bez żadnych nakładek? Bo z tego co czytałem kilka wypowiedzi z forum to nie ma sensu stosowanie własnych nakładek na PDO, chociaż osobiście nie do końca rozumiem dlaczego, co prawda nie znam jeszcze za dobrze tego typu połączenia z bazą, ale bo krótkiej zabawie, wydaje mi się że napisanie dodatkowej klasy obsługującej PDO ma sens i może przyśpieszyć pisanie kodu, ułatwić w przyszłości przejście na inny interfejs połączenia z bazą, a także daje możliwość dopisania funkcji liczących liczbę zapytań, ich czas, czy też zapisywanie wykonywanych zapytań itd. Chciałbym wiedzieć jaki jest wasz stosunek do tego. Korzystacie z własnych nakładek, czy to nie ma sensu i dlaczego?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 05:01 |