![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 1 Dołączył: 16.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Ostatnio zabrałem się za pisanie klasy do obsługi połączeń MySQL i poszukując inspiracji w sieci znalazłem dosyć ciekawą klasę do obsługi baz w której możemy wybierać typ połączenia PDO, MYSQLi lub MYSQL, tego w sumie potrzebowałem. Napiszcie co myślicie o tej klasie, jest waszym zdaniem dobrze napisana? Czy może znacie jakieś inne gotowe sprawdzone klasy?
LINK DO KLASY Ten post edytował adrix88 23.06.2011, 23:36:37 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisanie "nakładek" na mysql_ czy mysqli_ o pdo nie wspominając to kpina. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Samo PDO udostępnia całkiem niezłą funkcjonalność, w wielu przypadkach wystarczy, nie miałem jeszcze przyjemności (lub nieprzyjemności) używać ORM. Powiedz do czego Ci ta klasa? W celach edukacyjnych? Chcesz mogę Ci dać 10 innych tematów, na których możesz poćwiczyć obiektówkę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedz do czego Ci ta klasa? choćby do większej uniwersalności kodu?? możesz mi nie wierzyć w to co teraz napiszę - sam byłem zaskoczony - ale jak jedną rzecz pisałem znajomemu okazało się, że nie mogę się połączyć z bazą mysql przez PDO gdzie ono było skompilowane o.O - z kolei jak druga mniejszą rzecz pisałem to już skorzystałem ze sqlite które tam można było utworzyć właśnie tylko przez PDO... wszystko zależy jak PHP na danym serwerze jest skompilowane... Ten post edytował zegarek84 23.06.2011, 22:45:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
choćby do większej uniwersalności kodu?? Wiesz jak to się mówi: jeżeli coś jest do wszystkiego to jest do niczego z drugiej strony przy większej liczbie zapytań szybsze - oczywiście przy większej liczbie uaktualnień w bazie lepiej włączyć transakcje... Co mają transakcje do szybkości? Generalnie chodzi mi właśnie o uniwersalność, żeby w każdym projekcie używać tej samej klasy do mysqla Nic nie jest uniwersalne, nawet jeżeli napiszesz coś w miarę uniwersalnego, to i tak przy którymś projekcie będziesz musiał ją rozszerzać. , a dodatkowym argumentem jest chęć przetestowania wydajności poszczególnych połączeń mysql na "żywym" organizmie, w różnych projektach. Wydajność zależy nie od samego PHP, dobre zaprojektowanie bazy danych, założenie odpowiednich indeksów. Poza tym, przy dzisiejszej mocy obliczeniowej procesorów - różnica rzędu 0.0001 sek nie będzie zauważalna nawet przy dużej liczbie odwiedzin. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 12.10.2025 - 15:56 |