![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 690 Pomógł: 92 Dołączył: 6.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Może dziwnie tytuł brzmi, ale nie wiedziałem, jak to nazwać (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Chodzi mi o to, jak to poprawniej jest? czy i przypisanie onclick w js? Kiedyś się uczyłem z książki o AJAX'ie, że poprawniejsza jest druga metoda, ale w końcu nie wiem, bo większość stron wykorzystuje pierwszą. To jak to w końcu jest? Ten post edytował mat-bi 22.06.2011, 22:10:48 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś się uczyłem z książki o AJAX'ie, że poprawniejsza jest druga metoda, ale w końcu nie wiem, bo większość stron wykorzystuje pierwszą. To jak to w końcu jest? każdy robi jak komu wygodniej i wszystko zależy od rozmachu jaki będzie miała "aplikacja" napisana w JS... jednak ze swojej strony zalecam bindowanie elementów drzewa DOM z poziomu skryptów... lepiej sobie taki nawyk wyrobić zwłaszcza, jeśli kiedyś miałbyś pisać coś większego i chciałbyś skorzystać z dobrodziejstwa domknięć lub poukrywać pewne funkcje/metody przed światem...
z poziomu html'a nie podepniesz zdarzeń do funkcji jakas1 i jakas2... poza tym, jeśli sobie wyrobisz dobre nawyki to zaczniesz może też buforować w zmiennych elementy drzewa DOM do ponownego ich wykorzystania a nie co chwila szukać je od nowa co jest znaczeni wolniejsze - inna sprawa, że w zasadzie każdy pomija takie kwestie optymalizacji... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 14:55 |