![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam bazę 4 GB i chce pobrać losowy rekord spełniające moje kryteria. Teraz mam zastosowanie: Select pole FROM tabela WHERE pole='1' ORDER BY RAND(); LIMIT 1 Ale wykorzystując RAND() zapytanie trwa bardzo długo, przy dużych bazach nie spełnia roli. W jaki sposób wy wyciągacie losowe rekordy w takich dużych bazach? Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybaczcie link do bloga, ale kiedyś o tym pisałem, przepisywanie z bloga nie ma sensu: MySQL RAND() – jak pobrać losowe wiersze
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 12 Dołączył: 4.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wybaczcie link do bloga, ale kiedyś o tym pisałem, przepisywanie z bloga nie ma sensu: MySQL RAND() ? jak pobrać losowe wiersze Z tego co rozumiem proponujesz autorowi tworzenie tymczasowej tabeli zawierającej wszystkie id wierszy spełniających określony warunek WHERE? A następnie losowanie z tej tymczasowej tabeli id wiersza? I to wiedząc, że w ciągu godziny baza przybiera o 1GB? Czy może masz na myśli jakiś inny sposób podany na blogu? Ten post edytował aachi 19.06.2011, 21:16:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 09:02 |