![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 56 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam bazę 4 GB i chce pobrać losowy rekord spełniające moje kryteria. Teraz mam zastosowanie: Select pole FROM tabela WHERE pole='1' ORDER BY RAND(); LIMIT 1 Ale wykorzystując RAND() zapytanie trwa bardzo długo, przy dużych bazach nie spełnia roli. W jaki sposób wy wyciągacie losowe rekordy w takich dużych bazach? Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 12 Dołączył: 4.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie, ale pamiętacie, że autor nie potrzebuje losowego wiersza z tabeli, tylko losowego wiersza spełniającego jakiśtam warunek?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie, ale pamiętacie, że autor nie potrzebuje losowego wiersza z tabeli, tylko losowego wiersza spełniającego jakiśtam warunek? Tylko nie wiadomo, co to za warunek, więc teraz mógłbym jedynie zgadywać (musiałbym mieć więcej szczegółów), ale rzeczywiście przy odpowiednim warunku moje ostatnie rozwiązanie może nie zadziałać zawsze. Jeżeli pominiemy ten warunek, rozwiązanie działa. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.10.2025 - 22:19 |