Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> galeria zdjęć - od czego zacząć
japolak

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam
mysle nad stworzeniem galerii w swoim serwisie

Założenia mam takie coś ala serwisy społecznościowe:
czyli każdy użytkownik sobie wrzuca swoje zdjęcia/ - zjęcia sa podpiete do jego profilu, czyli wchodząc w jego profil można obejrzeć dodane przez niego zdjęcia.

jak to rozwiązac od strony bazy danych i od systemu plików/

czy rozwiązanie dla systemu plików typu:
na serwerze mam katalog users/gallery/i np. folder z urzytkownikami od id 1-100, 101 - 200, itd / nastepnie folder z konkretnym id uzytkownika i tam dopiero jego zdjęcia,

a od strony myslq
tabela gallery gdzie byloby id_użyt, nazwa_zdjęcia, lokalizacja

czy może macie lepsze rozwiazanie dla tego typu problemu??
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
tehaha

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
jak by mi sie naroilo przykładowo 50 000 uzytkowników
to czy nie za duzo bylo by folderów w jednym katalogu? i czy to by w jakims sensie nie spowalnialo pracy..
gdzies kiedys czytalem o takim rozwiazaniu zeby zrobić wieksze rozbicie na foldery, ala cos w podobie co napisalem

No ale w jaki sposób posiekanie tego na foldery po 100 ma usprawnić pracę? Szczerze mówiąc dla mnie struktura folderów to raczej kwestia porządkowa bo wątpię, żeby taki układ zwiększał jakoś wydajność, chociaż to też zależy od faktycznej liczby plików i folderów, ja bym na początku to olał. Ale przecież jak chcesz to żaden problem. Tylko jestem ciekaw czy z projektowaniem bazy danych, system cache'owania itd tak samo idziesz w przód, czy tylko wyłapałeś jakąś błachostkę(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Co do avataru osobiście robię tak, że umieszczam plik o nazwie avatar.jpg w folderze zdjęć użytkownika czyli np. files/users/15/avatar.jpg, wtedy nie muszę wykonywać połączenia do bazy danych tylko sprawdzam czy istnieje avatar samą funkcją file_exists()

generalnie chodzi mi o to, że albo faktycznie robisz serwis pod duże obciążenie i dziesiątki tysięcy użytkowników, albo nie, bo samo kombinowanie ze strukturą folderów przy tym jak wszystko inne kompletnie leży to tylko zbędna komplikacja dla Ciebie, na początek zrób tak żeby to było wygodne w użyciu i żeby pliki były skalowane i kompresowane

Ten post edytował tehaha 19.06.2011, 20:39:53
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 07:08