![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
mysle nad stworzeniem galerii w swoim serwisie Założenia mam takie coś ala serwisy społecznościowe: czyli każdy użytkownik sobie wrzuca swoje zdjęcia/ - zjęcia sa podpiete do jego profilu, czyli wchodząc w jego profil można obejrzeć dodane przez niego zdjęcia. jak to rozwiązac od strony bazy danych i od systemu plików/ czy rozwiązanie dla systemu plików typu: na serwerze mam katalog users/gallery/i np. folder z urzytkownikami od id 1-100, 101 - 200, itd / nastepnie folder z konkretnym id uzytkownika i tam dopiero jego zdjęcia, a od strony myslq tabela gallery gdzie byloby id_użyt, nazwa_zdjęcia, lokalizacja czy może macie lepsze rozwiazanie dla tego typu problemu?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prawie ok, tylko po co te foldery 1-100 itd, od razu dajesz folder z ID użytkownika a nazwa zdjęcia to ID zdjęcia, nazwy zdjęcia najlepiej jest zmienić bo po co Ci oryginalne nazwy poza tym musiałbyś sprawdzać czy już taka nazwa nie jest zajęta
w mysql: - id zdjęcia - opis - id użytkownik / lub id galerii jeżeli użytkownik może mieć więcej galerii - rozszerzenie / jeżeli dopuszczasz możliwość zapisu zdjęć w różnych formatach, ale w takim serwisie to chyba najlepiej wszystko przekonwertować do skompresowanego jpg jeżeli nie wiesz jak zabrać się za pisanie klasy do skalowania zdjęcia to użyj czegoś gotowego , wpisz w google thumbnail class to znajdziesz dużo gotowców |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 106 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2007 Skąd: Łódzkie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok.. dzieki za podpowiedź
natomiast co do prawie ok, tylko po co te foldery 1-100 itd, od razu dajesz folder z ID użytkownika a nazwa zdjęcia to ID zdjęcia, nazwy zdjęcia najlepiej jest zmienić bo po co Ci oryginalne nazwy poza tym musiałbyś sprawdzać czy już taka nazwa nie jest zajęta no to myslac do przodu.. wiem ze w tej chwili przesadnie.. no ale gdyby;) jak by mi sie naroilo przykładowo 50 000 uzytkowników to czy nie za duzo bylo by folderów w jednym katalogu? i czy to by w jakims sensie nie spowalnialo pracy.. gdzies kiedys czytalem o takim rozwiazaniu zeby zrobić wieksze rozbicie na foldery, ala cos w podobie co napisalem ... hmm a tak do tego tematu jeszcze jedno pytanie... jesli chciałbym aby uzytkownik miał swój awatar to gdzie dodać ten awatar? łaczenie z jego wszystkimi zdjęciami. i w jakiś sposób w bazie danych zaznaczyć które zdjęcie jest awatarem? czy moze jakieś inne standartowe rozwiązanie? Wiem, że pytania które zadaje są w sumie banalne , bo mozna zrobić tak jak sie chce ale chodzi mi tu o optymalne rozwiązania, aby nie wracać do problemu i drugi raz się nad nim zastanawiać |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 01:32 |