![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 7.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Napisałem własną funkcję do wyboru nazw drużyn z bazy danych za pomocą: <select name=""> o nazwie drużyna. Kiedy użyłem ją we wcześniejszym pliku działała bez zarzutu, ale po próbie wykorzystania jej w następnym już nie. Jak ktoś jest wstanie mi powiedzieć dlaczego to by było super (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ciąg Dalszy Postu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Kod Funkcji druzyna($a) z pliku o nazwie druzyna.php:
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W funkcji druzyna() masz przypisania:
Jeśli w tablicy $_POST nie przekażesz choćby pustej wartości zmiennej $_POST['gospodarze'] lub/i $_POST['goscie'], to do przypisania nigdy nie dojdzie. Dodatkowo zmienna $dr nie jest nigdzie zainicjowana domyślną wartością. Tak na dobrą sprawę funkcja zwraca to, o czym pisałem w poprzednim poście. Jest to błąd logiczny, ponieważ w tablicy $_POST nie zawsze będą znajdować się odpowiednie dane. Poza tym sama funkcja ze zmiennych $_POST['gospodarze'] i $_POST['goscie'] nie korzysta, a jedynie je zwraca - bez sensu, bo tutaj funkcji nie potrzeba. Przeanalizuj cały skrypt jeszcze raz, bo ewidentnie coś jest nie tak z logiką biznesową aplikacji. Poza tym niby tworzysz funkcję, ale nadal nie przestrzgasz reguły DRY. Przecież ta funkcja może wyglądać lepiej:
Co do uwagi aachi: Twoja funkcja nazywa się druzyna() a wywołujesz funkcję druzyny(). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 09:56 |