![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Przegladalem caly dzial dotyczacy Postgresa. Otoz borykam sie z tym od kilku dni i jestem w kropce. Przejalem obsluge psql po adminie, ktory korzystal z cgi i c++ do obslugi bazy. Ja natomiast chcialbym troche to zrobic po swojemu no i jest problem. W c++ by polaczyc sie z okreslona baza wykorzystuje sie polecenie mag.connect, po tym okresla sie zmienna user i haslo. Po wpisaniu okreslonego user'a jak i hasla w formularzu logowania nastepuje polaczenie z okreslona baza. (Baza psql posiada zapisanych w "pg_user" okolo 10 uzytkownikow). Z tego co wyczytalem w necie przy php nie ma takiej mozliwosci - musze utworzyc dodatkowa baze uzytkownikow i korzystajac z niej logowac sie do bazy przez www. Czy moje rozumowanie jest prawidlowe, jezeli tak to troche bez sensu tworzyc dodatkowa baze uzytkownikow, jezeli sam psql przechowuje te informacje w swoich zasobach. Pomimo, ze funkcja pg_connect pozwala stosowac zmienne odnosnie uzytkownika i hasla to jednak nie pozwala dostac sie bezposrednio do zapisanych w psql'u uzytkownikow. Prosze o rozwianie moich watpliwosci. Pozdrawiam Jacek ps. klawiatura bez polskich znakow Ten post edytował sbs2005 16.06.2011, 18:24:59 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Twoje rozumowanie jest prawidłowe, i już Ci tłumaczę dlaczego tak jest robione, dla wygody.
Możesz tworzyć użytkowników postgresql'a będących użytkownikami do zalogowania się do jakiegoś systemu, bądź tworzyć osobną tabelę z danymi użytkownika do logowania się. Były administrator widać stara szkoła, nie wymyślał koła na nowo, tylko wykorzystał to co już mu daje postgresql, czyli bazę użytkowników, uprawnienia do tabel, kolumn, można definiować względem użytkowników i grup co usprawnia ale i też komplikuje logikę, gdyż trzeba tego pilnować i mieć dość sporą wiedzę na ten temat. Pozdrawiam, Przemek. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 16.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoje rozumowanie jest prawidłowe, i już Ci tłumaczę dlaczego tak jest robione, dla wygody. Możesz tworzyć użytkowników postgresql'a będących użytkownikami do zalogowania się do jakiegoś systemu, bądź tworzyć osobną tabelę z danymi użytkownika do logowania się. Były administrator widać stara szkoła, nie wymyślał koła na nowo, tylko wykorzystał to co już mu daje postgresql, czyli bazę użytkowników, uprawnienia do tabel, kolumn, można definiować względem użytkowników i grup co usprawnia ale i też komplikuje logikę, gdyż trzeba tego pilnować i mieć dość sporą wiedzę na ten temat. Pozdrawiam, Przemek. Dzieki za odpowiedz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Wiesz, chodzi mi wlasnie by skorzystac tak jak w c++ z dostepnych uzytkownikow zapisanych w bazie psql. Wszedzie w necie sa przyklady na zalozonej dodatkowej tabeli z user'ami. Nie ma natomiast przykladu z dostepem do bazy bez dodatkowej tabeli/bazy uzytkownikow. Nie wiem jak rozgryzc. A potrzebuje tego by wogole zaczac przerabiac wyglad formularza - wszak moj poprzednik jest niesamowita skarbnica wiedzy i szanuje go bardzo to do estetyki wizualnej tyle mu co mi do pilota awionetki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) pzdr Jacek |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 7.10.2025 - 08:38 |