![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam taki prosty system rejestracji i logowania użytkowników z bazy danych na swojej stronce. Wszystko działa poprawnie. Chciałbym jednak zrobić coś na styl autologowania aby użytkownik za każdym razem nie musiał wpisywać loginu i hasła, a został albo automatycznie zalogowany albo zostało mu już login i haslo wyświetlone, gotowe tylko do zatwierdzenia. Kombinowałem na różne sposoby z setcookie($login, $haslo, time()+9999); if(!isSet($_COOKIE['wyslane']) && !isSet($_POST['wyslane'])){ ale nic mi z tego nie wychodzi :/ Bardzo proszę o pomoc.
Znalazłem na internecie taką pomoc, w podobnej sprawie: do formularza dodałem: <input type="checkbox" name="autologin" value="1"> a do pliku
Po zalogowaniu (przy zaznaczeniu autologowania) - loguje się ok. Naciskam wyloguj. I teraz najważniejsze. Klikam w logowanie i automatycznie mnie loguje,czyli to o co mi chodziło, ale niestety nie jako dany użytkownik, tylko po prostu loguje. Ponawiam prośbę o pomoc... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 54 Pomógł: 12 Dołączył: 4.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie bardzo wiem, gdzie u Ciebie jest problem. Podrzuć może aktualną wersję pliku, zamiast starą i informację, że gdzieś dodałeś jakiśtam kod.
Za to zauważyłem kilka innych rzeczy: Tak troszkę dziwnie napisałeś ten swój skrypt. Niepotrzebnie wysyłasz dwa zapytania do bazy danych ( jedno ze status=0 i zaraz po nim to samo ze status=1). Nie lepiej wysłać jedno zapytanie i pobrać z wyniku ten status? Zapisujesz w ciastku login i hasło (linia 26). Nie tylko jest to niebezpieczne, ale też zastanawiam się po co to robisz? Przecież masz je zapisane w bazie i nie widzę byś gdzieś to odczytywał później. Wrzucasz też do zapytania sql dane bezpośrednio z $_POST. Dobrze jest użyć mysql_real_escape_string() na danych przesyłanych od użytkownika przed ich wrzuceniem do zapytania. Wrzuć listing aktualnego kodu to może ktoś Ci pomoże. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 22:56 |