![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 5 Dołączył: 10.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czesc, jakis czas temu przeczytałem, że jedyna opcja dla wielodziedziczenia jest Implementowanie interfejsu...
Poczytałem, ok stworzyłem niby interfejs, ale nie mam pojecia jak to wszystko działa. Wydaje mi sie ze to działa w ten sposob interfejs { funkcja() } clasa dajaca do interfejsu { funkcja() {} } i pozniej mozna pobrac z interfejsu ta funkcje. Wydawało mi sie, że dobrze zrozumiałem to ale niestety nie moge stworzyc zadnego kodu, byc moze zle pojąłem sposob działania interfejsu. Bylbym wdzieczny gdyby ktos zrobil jakis prosty przyklad, samo echo i zmienne, jak zrobic oraz wykorzystac interfejs. Duzy czytalem, napisanie tutaj to ostatecznosc. Dziekuje za cierpliwosc i przepraszam za prostote pytania Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Speedy nie do końca to takie dwie różne sprawy. Implementowanie kilku interfejsów zmusza programistę do zaimplementowania wszystkich metod zdefiniowanych w interfejsach, więc jest to nieco zbliżone do "wielodziedziczenia" poprzez wymuszenie implementacji. Oczywiście w php nigdy nie było możliwości dziedziczenia po kilku klasach i prawdopodobnie nigdy nie będzie takiej funkcjonalności, ale interfejsy pozwalają przybliżyć się nieco do tego mechanizmu.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 28 Dołączył: 4.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
~Speedy nie do końca to takie dwie różne sprawy. Implementowanie kilku interfejsów zmusza programistę do zaimplementowania wszystkich metod zdefiniowanych w interfejsach, więc jest to nieco zbliżone do "wielodziedziczenia" poprzez wymuszenie implementacji. Oczywiście w php nigdy nie było możliwości dziedziczenia po kilku klasach i prawdopodobnie nigdy nie będzie takiej funkcjonalności, ale interfejsy pozwalają przybliżyć się nieco do tego mechanizmu. W zasadzie tak, choć mamy wtedy do czynienia tylko z prototypami funkcji, a nie samymi funkcjami. Interfejsy tylko narzucają deklarację konkretnych funkcji. Implementacja, to nie jest to samo, co dziedziczenie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 23:30 |