Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Walidacja formularza PHP, uniwersalny skrypt
jurcio6

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Mam problem - nie mogę poradzić sobie z walidacją formularza pod kątem wypełnienia pól. Nie chodzi tu jednak o zwykłe sprawdzenie poszczególnych pól. Cały pic polega na tym, że chciałbym wykorzystać tą jedną funkcję do co najmniej 5 różnych formularzy - stąd mowa o uniwersalności. Widziałem już wiele funkcji, które sprawdzają poszczególne pola (po nazwie), ale to mnie nie urządza, ponieważ w formularzach liczba i nazwy pól generowane są dynamicznie w PHP i wahają się od kilku do 100 pól - pisanie z palca skryptu sprawdzającego każde pole po nazwie jest raczej bez sensu. Aczkolwiek nie jest tak, że każde pole jest inne - wszystko leci wg wzoru, czyli np. mam 10 pól i ich nazwy: pole_1, pole_2 itd.

Czy zna ktoś może jakiś skrypt, który sprawdza, czy zostały wypełnione wszystkie pola w danym formularzu niezależnie od ich nazwy czy ilości? Ograniczę się do pól tekstowych. Optymalnie by było, żeby np. podświetlał puste pola w formularzu na czerwono.

Walidacja ma działać "onsubmit" - jak coś jest źle, to nie wysyła, jak ok - wysyła.

Ten post edytował jurcio6 29.01.2011, 15:02:47
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
shikamaru88

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

@email22 Można zostawić walidację tylko i wyłącznie po stronie klienta. Możesz formularz wysyłać ajaxem i po wyłączeniu JS nie będzie możliwości wysłania takiego formularza. Ale może być to irytujące rozwiązanie dla przeglądarek tekstowych bądź mobilnych które sobie nie radzą bądź nie mają obsługi JS. Ale lepiej nie rezygnować z walidacji po stronie php przynajmniej tych wrażliwych pól.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 11.10.2025 - 02:16