![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 29.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jak się ma MVC do Smarty? Mam teraz np. stworzony widok logowania, rozumiem że teraz robię kontroler, który sprawdzi poprawność danych (walidacja) jeśli wszystko dobrze to wyślij do modelu, model zwraca i wszystko wraca do kontrolera, który decyduje o widoku. Ktoś mi podpowie jak to mniej więcej powinno wyglądać w SMARTY? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
@LSM & mkdes: Czym jest Smarty? Systemem szablonów. Tak więc jakiej warstwy się tyczą? WIDOKU! Ktoś kto używa tego w modelu i twierdzi, że to MVC oraz, że tak powinno się robić, chyba nie rozumie PO CO jest Smarty i JAKA IDEA przyświeca MVC, a na dodatek patrząc na fragmenty zamieszczonego kodu, nie potrafi implementować tego wzorca w sposób prawidłowy. Jedyne co ma być to powstać zmienna w prezenterze, która jest wypełniana zmiennymi i przesłana później do widoku, którego szablon Smarty'ego jest w takiej sytuacji główną częścią. I tak powinno to działać. Po raz kolejny odwołuję do różnic między MVC i MVP, bo to co wielu nazywa MVC, nie jest nim. I pod tym względem Zyx ma rację opieprzając Was za podejście. On naprawdę rozumie co jest czym i z czym to się je. Zęby na tym zjadł przy własnym systemie szablonów, jako twórca OPT. Tak więc co jak co, ale jeśli mnie opieprzałby ktoś z taką wiedzą jak on i miałbym poziom równy Waszemu, to zastanowiłbym się najpierw co JA robię źle, zamiast lecieć z bluzgami (to uwaga do mkdes) i nie przytakiwałbym bezmyślnie poprzednikowi "bo dał kod" (to do LSM).
LSM, każdy może się mylić, także tęgie głowy. I właśnie dlatego trzeba umieć odróżnić SAMEMU co jest w porządku, a co nie. A tego bez praktyki i pewnej dozy pokory nie osiągniesz. Zyx nie ochrzanił "bo mógł", ale wskazał, że autor kompletnie nie rozumie tego o czym pisze i pokazał gdzie w całości ów Smarty powinien się znaleźć. mkdes wyskoczył zaś jak Filip z konopii z czymś, co nie jest poprawne i dostał słuszny opr. Na ochrzan zareagował bluzgami zamiast jakąkolwiek argumentacją, a to już jest zwyczajnie głupotą i x-owanie potem własnego posta nic nie zmieni. Ja widziałem wersję zanim post wyedytowano, ale nie mogłem zareagować od razu, gdyż musiałem wyjść z domu na 3 godziny, a nie spodobało mi się to co przeczytałem i tak czy inaczej bym ów post usunął, gdyby mnie inny mod nie uprzedził zanim wróciłem. Dlatego warto się umieć wsłuchać w krytykę i nie wynika to wcale z racji tego, że mam tu moda i lepiej mnie słuchać, ale faktu, że w ten sposób więcej się można dowiedzieć. Jedna mądra uwaga kogoś z wiedzą nauczy Cię więcej niż porady 100 głupców, którzy niekoniecznie wiedzą co piszą, tylko małpują po kimś (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A o Zyx-ie trudno powiedzieć, że kopiuje coś czego nie rozumie. Znacznie częściej jest pewnie tak, że to jego rozwiązania są powielane w projektach innych osób. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 09:57 |