Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Przekazanie parametrów do zapytania
beel

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam stronkę na której są w tabeli wyświetlane dane z bazy psql i wszystko jest ok.
Teraz jednak chciałbym aby do dwóch pól można było wpisać datę OD i DO, a dalej użyć tych dat w zapytaniu SQL, czyli zmodyfikować wynik zapytania o te daty. Dalej klikamy WYKONAJ... Myślałem o JavaScript, ale onclick() dla buttona nie daje chyba takiej możliwości..
Jak to najlepiej rozwiązać?

Ten post edytował beel 9.06.2011, 22:41:33
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
DiH

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

JavaScript to jedno, ale PHP to drugie. Onclick wywołuje jakąś akcję - JavaScript, PHP natomiast wykonuje zapytanie do bazy. Żeby osiągnąć to, o czym myślisz stwórz sobie np. jakiś oddzielny plik, który będziesz miał zapytanie aktualizujące datę. Po kliknięciu na przycisk przejdziesz do strony, która wykona to zapytanie. Możesz tu użyć header("Location: <tu adres/plik>"); aby powrócić do poprzedniej strony.

Aby nie przechodzić do nowej strony po kliknięciu buttona masz do dyspozycji kilka opcji. Dwie z nich to albo prosty ajax (pogooglaj jquery ajax), albo umieścić na stronie iframe, który będzie to wykonywał. W przypadku ajaxu, masz możliwość zmiany zawartości strony zależnie od tego, co zwróciło zapytanie.

Mam nadzieję, że datę w bazie trzymasz w odpowiednim typie pola, choćby i DATE. Jeżeli będziesz chciał, aby przy każdej wykonanej akcji (kliknięcie twojego buttona) aktualizowana została data i/lub czas, to możesz użyć sqlowej funckji NOW()
$sql = "UPDATE tabela SET pole=NOW()".

Jeżeli nie ma to być automatyczna zmiana, to po prostu robisz update daty zmieniając NOW() z powyższego zapytania na '" .date("Y-m-d"). ". Jest jeszcze możliwość użycia TIMESTAMP, ale o tym doedukuje Cię już manual.
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 27.12.2025 - 16:08