![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję rady, a właściwie upewnić się, że idę w dobrą stronę...
Projekty tworzyłem głównie liniowo z domieszką oop bazując na swoim prymitywnym (nie)mvc - na swoich zasadach, które innym kolegom nie sprawiały problemu w zrozumieniu i modyfikacji kodu (raptem 2 projekty ;>). Nastał ten dzień, że chcę tworzyć głównie w oop (szykuje się 3ci - poważny projekt :/) z małą domieszką liniowego, szarego php (bo szary to też kolor) aby wszystko szło pewniej, bez zawalonej nocy "bo jednak ktoś popełnił błąd"... Mój mały plan: tworzę w oop - rozgrzewka, a gdy będę w stanie wyrzucić z moich narzędzi większość nie obiektowego kodu to przesiadam się na codeigniter lub kohana, a następnie zend. Czy wg. was lepiej jest od razu współpracować z framework'iem czy na początku zaprzyjaźnić się na dobre z obiektami i klasami, a następnie dołączyć do tego np. zend'a? Jeżeli chodzi o framework - czy przyswojenie kohana lub codeigniter (z akcentem na ten 2gi - z tego co czytałem bardziej przypadł mi do gustu), a następnie przesiadka na zend to dobre rozwiązanie? Czy lepiej od razu wsiąść na zend? A może inny framework? Dziękuję z góry za wyczerpujące odpowiedzi... |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@everth, @LSM: Wszelkie moje zastrzeżenia co do MVC w popularnych PHP-owych FW wynikają nie z tego, że nie implementują one "prawdziwego MVC" (notabene w aplikacjach webowych wcale nie najlepszy wybór wg mnie), tylko że rozpowiadają nieprawdę jakby się co najmniej wstydziły tego, że mają inną - lepszą moim zdaniem - architekturę niż MVC.
Koniec końców doprowadziło to już do tego, że MVC nie jest terminem którym można określić architekturę aplikacji, ponieważ na dobrą sprawę jak ktoś mówi "aplikacja MVC" to ni cholery, nie wiem co dokładnie ma dana osoba przez to na myśli. Ot, w czym cały problem. @LSM: Niestety dosyć często Wikipedia to nie najlepsze źródło, gdy w grę wchodzą jakieś zaawansowane, precyzyjne zagadnienia z dowolnej dziedziny, a taki problem tutaj występuje. Nie bez powodu przy artykułach medycznych jest taki wielki komunikat, by nie do końca wierzyć w to co się czyta. W innych katetgoriach nie ma go, bo konsekwencje z potencjalnego błędu są względnie niewielkie. W sumie można by i poprawić wiki, ale... mi się niestety nie chce. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Swoją drogą znowu złamałem swoje postanowienie o nie udzielaniu się w wątkach-flame'ach o religii, polityce i sprawach światopoglądowych do których niedawno dodać musiałem i temat MVC. (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 2.10.2025 - 20:11 |