![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Fatal error: Declaration of Guitarist::addInstrument() must be compatible with that of Musician::addInstrument() in /opt/lampp/htdocs/nauka/index.php on line 26 Cześć (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) U góry kod php i błąd wie ktoś w czym problem tu jest? bo ja nie umiem sb z tym poradzić:/ obiektowego uczę się pare dni dopiero jak coś... Z góry thx.(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) EDIT: linia 26 nie,
czyli linia 21 to błąd. ten fragment porostu nie ma znaczników php i zapominałem się(IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował plej 7.06.2011, 09:33:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Prawda, że pierwsza pozycja nie jest może taka jak by się chciało, ale w sposób pobieżny może nakierować na pewne rozwiązania. Przyznam szczerze, że początek tylko przekartkowałam, bo kupiłam ją z racji zapotrzebowania na publikację o wzorcach projektowych. Z tego co widzę (zerknęłam z ciekawości!) to jest tam definicja klasy jako "szablonu obiektu". Olechafm, gdzie znajduje się zapis o tym, że klasa == obiekt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 2 Dołączył: 8.10.2010 Skąd: Poniemieckie miasto przesiedleńców Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawda, że pierwsza pozycja nie jest może taka jak by się chciało, ale w sposób pobieżny może nakierować na pewne rozwiązania. Przyznam szczerze, że początek tylko przekartkowałam, bo kupiłam ją z racji zapotrzebowania na publikację o wzorcach projektowych. Z tego co widzę (zerknęłam z ciekawości!) to jest tam definicja klasy jako "szablonu obiektu". Olechafm, gdzie znajduje się zapis o tym, że klasa == obiekt (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ? no właśnie tam, w ostatniej linijce definicji klasy na stronie 25 (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat Z tego powodu w książce niekiedy obiekt będzie nazywany klasą (class), ponieważ oba pojęcia są synonimami. Poza tym istnieje wiele mylących konstrukcji typu drugie zdanie wstępu do rozdziału 2: Cytat W języku PHP obiekty zawsze są tworzone za pomocą słowa kluczowego class. (IMG:style_emoticons/default/baaasmiley.gif) a jak już nie daj boże dotrzesz do przykładu, który bądź co bądź jest dosyć dobry, to np. okazuje się, że autor zapomniał podać w książce listingu kodu dla głównego kontrolera w nim używanego... ktoś tam kiedyś do niego napisał i podane jest repozytorium, z którego to można pobrać, ale okazuje się ono być kodem frameworka, który autor (pełen wiary w swojego skilla) tworzy... przebicie się przez to onieśmiela... potem jest mnóstwo zajebiście niepotrzebnego kodu w postaci jakiejś biblioteki, która rzekomo jest potrzebna później, a na koniec piękny zgon w postaci przykładowej aplikacji napisanej w oparciu o stworzony silnik, oczywiście bez wykorzystania jakiegokolwiek template engine, która wypluwa coś tylko minimalnie bardziej banalnego niż Hello World... a na koniec zacytuje jeszcze wookieb: Cytat(wookieb) O nie, jak widzę takie gówniane kody jak ten, to sam mam ochotę wydać książkę...
Ten post edytował olechafm 8.06.2011, 00:50:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 15.10.2025 - 01:44 |