![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
// piszę w hydeparku, bo w sumie nie wiem gdzie mam to zamieścić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Witam, mam napisać prace inż na temat "informatyczna platforma zdalnego nauczania" w sumie chodzi o system e-learningowy, sprawa ogólnie niezbyt trudna. Opisze delitkanie swój pomysł jak to wykonać, jeśli będziecie mieli jakieś uwagi/propozycje do zmian to z góry bardzo dziekuje za sugestie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ogólnie to zamierzam użyć pdo, smarty czyli standardowy zestaw narzedzi. Nie zamierzam używać zadnych ogólno dostępnych frameworków. Ogólnie zamysł wyglada tak: Podział na 3 główne grupy root | wykladowca | student Zamiezam napisać prosty silnik do tego: - zarządzanie błedami - zarządzanie linkami - zarzadzanie bibliotekami - mała nakładka na pdo (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) - podział modułów na osobne katalogii - ze względu na prawa dostępu: * root - katalog /root * wykladowca - katalog /wykladowca * student - katalog /student * ogolne - katalog /modules Czyli w sumie nic bardzo rozbudowane - wiadomo , to tylko praca inż nie chce sie przepracowywac :-) Jednak głównym problemem który mnie męczy jest bezpieczeństwo danych w takim systemie, w końcu będę przechwoywać dane osobowe takie jak pesel czy też nr indeksu, jak to porpawnie zabezpieczyć by dane były w zgodnie z prawem przechowywane? Ten post edytował Hpsi+ 6.06.2011, 13:02:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 483 Pomógł: 50 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat To oddaj zakodowany owned. o tym nie pomyślałem ^^ (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak dowiesz się coś od prawnika, byłbym wdzięczny jeśli byś dał znak co Ci powiedział. Ja sam tez postaram się coś dowiedzieć (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) A wracając do początkowego tematu , mam pewien problem w czasie "projektowania" sobie w głowie całego systemu, chodzi o jedną cześć: Studenci - muszę ich przypisać do grup na danym roku; jednak jeden użytkownik terotycznie (znając ten przypadek z mojego doświadczenia) może robić więcej niż 1 semestr jednoczenie, jak wtedy dać dostęp do spisu studentów wykładowcy tak by mógł przypisać studenta do danej grupy, czy też zrobić, że wykładowca musi dodawać do grupy za każdym razem nowego użytkownika któremu generuje login i hasło (to by rozwiązało problem z przechowywaniem danych osobowych w tego rodzaju portalu - natomiast wykładowca by musiał robić mozolną robotę w postaci wprwadzenia wszystkich studentów [choc to by można było jakoś zautomatyzować] natomiast student będący na więcej niż 1 roku (znany mi rekord to robienie 5 semestrów w ciągu jednego (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) ) by miał np kolo 15 kont w takich systemie ponieważ każdy z wykładowców na każdym roku by dawał mu osobne konto... ) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 04:40 |