![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnio okoliczności zmusiły mnie do korzystania z CodeIgnitera z jego wersją MVC. I nawet sobie radzę, nie o to chodzi. Tylko tak ciekaw jestem ilu z Was używa MVC (w dowolnym frameworku lub bez) a ilu pozostaje przy "staroświeckim" stylu? Edit: ojej, i gdzie moja sonda? Tak się starałem. Możecie w takim razie odpowiedzieć tylko: używam/nie używam w odpowiedzi? Ten post edytował konrados 2.06.2011, 18:50:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 592 Pomógł: 62 Dołączył: 3.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat("bastard13") I chcesz całą stronę generować za pomocą js po stronie klienta? Chcesz obsługiwać każdy model za pomocą JS? To spowoduje sporą ilość requestów. nie rozumiem skąd Ci się bierze sporo ilość requestów, skoro większość logiki jest po stronie klienta, to wybór kontrolera, modelu i widoku nastepuje po stronie klienta, zaś samo połączenie z modelem/modelami może nastąpić w jednym requeście Cytat("bastard13") Skoro kontroler jest po stronie JS, to powinno wyglądać tak: 1) wypełniam formularz i wysyłam request z danymi do walidatora 2) otrzymuję request, czy walidacja przeszła poprawnie 3) wysyłam request o zapis danych do bazy. I co? [...] w twoim przykładzie juz w punkcie 1): model otrzymuje dane, więc sprawdza poprawność *(jesli nie, odpowiedni response) i od razu zapisuje do bazy (jesli błąd, także response) także w wiekszości standardowych przypadków zawsze można się zmieścić w jednym żądaniu do serwera *, no można powiedzieć, że jako taki kontroler też mógłby byc po stronie serwera Ten post edytował rzymek01 4.06.2011, 09:24:47 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 16:39 |