![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnio okoliczności zmusiły mnie do korzystania z CodeIgnitera z jego wersją MVC. I nawet sobie radzę, nie o to chodzi. Tylko tak ciekaw jestem ilu z Was używa MVC (w dowolnym frameworku lub bez) a ilu pozostaje przy "staroświeckim" stylu? Edit: ojej, i gdzie moja sonda? Tak się starałem. Możecie w takim razie odpowiedzieć tylko: używam/nie używam w odpowiedzi? Ten post edytował konrados 2.06.2011, 18:50:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@bastard13 : jeszcze raz wielkie dzięki, dzięki Tobie do mojego małego Kubusiowego mózgu powoli docierają zalety pełnego MVC (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
@thek, napisałeś: Cytat Kohana to też nie MVC. W wersji 2.x to MVP, a jako 3.x to HMVP wink.gif I od razu mówię... Jeślizaczynasz to będziesz mial niesamowity problem, bo dokumentacja niby jest, ale nie dość że słaba to jeszcze z błędami. A to co zrobili przy 3.1 woła o mordobicie wink.gif Trochę pozmieniali w 3.1rzeczy i się lekko parę rzeczy wywaliło z powodu utraty kompatybilności wstecz. Dlatego szczerze mówiąc, to bierz się za jakiś FW bardziej wspierany. Z Kohaną, mimo iż prosta, będziesz tylko mięchem rzucał. Wiem, bo sam pracuję od jakiegoś czasu z 3.1 i często głowię się nad teoretycznie prostymi rzeczami, bo muszę grzebać po całym frameworku by coś znaleźć. Tak więc fw jedynie dla osób, które mają miłość do grzebania w kodzie i na dodatek rozumieją co w nim jest wink.gif Wielu osobom się wydaje że to potrafią, bo gdy myślą, że znają parę funkcji php to już potrafią wszystko i zrozumieją także wszystko. A potem dostają obuchem i jest płacz. Zacznij od czegoś co jest dobrze udokumentowane i uwierz, że to tylko z troski o Twoje nerwy Wiem, że już była/jest dyskusja na temat frameworków, wspomniania tutaj ( http://forum.php.pl/index.php?showtopic=96851 ) ale ona się ciągnie na 20 stron i trwa od 2008 roku, jestem mniej więcej w połowie:) Mam takie pytania: korzystasz z Kohany bo musisz (np. w pracy) czy jednak bo chcesz:)? Bo jednak Kohana 3x, chyba najbardziej mi się podoba. Chcę frameworku, który od razu wspiera jakąś tam architekturę (strukturę folderów, nazewnictwo klas etc, podobnie jak CodeIgniter). Jeśli chodzi Symfony to z pobieżnej lektury wynika, że ciężko to będzie zainstalować na shared hosting. Zend Framework to podobno tylko kupa klas, z którą trzeba sobie poradzić, zresztą też instalacja na shared hosting jest skomplikowana. CodeIgniter mniej więcej znam, ale używają klas raczej jako namespaców co średnio mi się podoba. Pozostałe frameworki są b. mało znane i nie chciałbym w coś takiego wchodzić. Pozostaje Kohana 3x:) Dlatego tak pytam, dlaczego jednak Ty i wielu innych, mimo słabej dokumentacji, diametralnych zmian API (podobno) robicie jednak w Kohanie 3x? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 06:48 |