![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnio okoliczności zmusiły mnie do korzystania z CodeIgnitera z jego wersją MVC. I nawet sobie radzę, nie o to chodzi. Tylko tak ciekaw jestem ilu z Was używa MVC (w dowolnym frameworku lub bez) a ilu pozostaje przy "staroświeckim" stylu? Edit: ojej, i gdzie moja sonda? Tak się starałem. Możecie w takim razie odpowiedzieć tylko: używam/nie używam w odpowiedzi? Ten post edytował konrados 2.06.2011, 18:50:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Konrados... Kohana to też nie MVC. W wersji 2.x to MVP, a jako 3.x to HMVP (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) I od razu mówię... Jeślizaczynasz to będziesz mial niesamowity problem, bo dokumentacja niby jest, ale nie dość że słaba to jeszcze z błędami. A to co zrobili przy 3.1 woła o mordobicie (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Trochę pozmieniali w 3.1rzeczy i się lekko parę rzeczy wywaliło z powodu utraty kompatybilności wstecz. Dlatego szczerze mówiąc, to bierz się za jakiś FW bardziej wspierany. Z Kohaną, mimo iż prosta, będziesz tylko mięchem rzucał. Wiem, bo sam pracuję od jakiegoś czasu z 3.1 i często głowię się nad teoretycznie prostymi rzeczami, bo muszę grzebać po całym frameworku by coś znaleźć. Tak więc fw jedynie dla osób, które mają miłość do grzebania w kodzie i na dodatek rozumieją co w nim jest (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Wielu osobom się wydaje że to potrafią, bo gdy myślą, że znają parę funkcji php to już potrafią wszystko i zrozumieją także wszystko. A potem dostają obuchem i jest płacz. Zacznij od czegoś co jest dobrze udokumentowane i uwierz, że to tylko z troski o Twoje nerwy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ale wracając do tematu. Ja wolę MVC, ale to po prostu samo tak wyszło w trakcie nauki, gdy jeszcze wzorców nie znałem. Lubię porządek w kodzie i tyle. A to czy uzyje do tego kodu strukturalnego czy obiektowego to już tylko kwestia zapisu i potrzeb w danej chwili. Ja piszę zarówno nowe rzeczy w OOP, jak i dopilnowuję, konserwuję stare skrypty, gdzie spaghetti to norma i nieraz trzeba się nieźle nagimnastykować, by po przeróbkach miało to ręce i nogi (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) No ale z czasem poprawiając serwisy tworzysz biblioteki, które przenosisz między nimi i nabierasz takiego doświadczenia, że lokalizujesz każdą możliwą awarię w kilkadziesiąt sekund. Znasz bowiem kod na wylot. Po jakimś czasie dochodzisz do wniosku, że te biblioteki to zalążek czegoś dużego i tak powstają moduły do frameworków czy całe frameworki. Wtedy masz już taką wiedzę zazwyczaj, że polemika na temat "Czy to jest MVC?" Cię już nie interesuje i wolisz sie zająć czymś bardziej sensownym niż flamewar. Mido tego poziomu jeszcze daleko,ale zauważam u siebie symptomy, że idę w dobrą stronę powoli (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 15:22 |