![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 623 Pomógł: 79 Dołączył: 16.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Ostatnio okoliczności zmusiły mnie do korzystania z CodeIgnitera z jego wersją MVC. I nawet sobie radzę, nie o to chodzi. Tylko tak ciekaw jestem ilu z Was używa MVC (w dowolnym frameworku lub bez) a ilu pozostaje przy "staroświeckim" stylu? Edit: ojej, i gdzie moja sonda? Tak się starałem. Możecie w takim razie odpowiedzieć tylko: używam/nie używam w odpowiedzi? Ten post edytował konrados 2.06.2011, 18:50:08 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat No bo tak na moją głowę, to MVC przydaje się gdy mamy do zrobienia wiele widoków Właściwie to wykorzystuje się go do odseparowania części logicznych tworzonej aplikacji. Jeżeli design jest dobry, to programista nie musi się przejmować jak wygląda widok, a jedynie musi tam dostarczyć odpowiednie dane. Dzięki temu, jeżeli kiedyś znudzi nam się wygląd, to jedyne czego dotykamy, to właśnie pliki widoku, a reszta nas nie interesuje. Kontroler zapewnia ci 'połączenie' pomiędzy widokiem, a modelami, natomiast większość logiki powinna być wykonywana w modelach. Więc tak naprawdę używa się tego dla wygody i przejrzystości kodu. Ja osobiście od jakiegoś czasu pisze w Zendzie oraz Kohanie, gdzie jest zaimplementowane MVC, więc siłą rzeczy jestem na niego skazany:) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 6.10.2025 - 09:11 |