Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> PHP i interaktywny domek, PHP i interaktywny domek- area shape i echo
posterunkowy_pap...

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, (IMG:style_emoticons/default/businesssmiley.png) mam problem z zdaniem i ogólnie z PHP. Wiem, że ma jakieś powiązanie z html i w sumie zadanie "interaktywny domek" moge zrobić właśnie w HTML-u (pewnie bym użyła atrybutu a href, ponieważ chodzi tu o to- mam np. zdjęcie z domkiem i ogródkiem, klikam na drzwi, przechodzę do zdjęcia z holem, klikam na kolejne drzwi, wchodzę do do zdjęcia z salonem a tam mam do wyboru aby klikać w balkon (przechodze na ogród) raz w kolejne drzwi (przechodzę np. do łazienki), ale musi to być w PHP-ie, bo wykładowca się uparł że mamy się posłużyć "area shape" co jest zrozumiałe i musi być użyte oczywiście "echo" (IMG:style_emoticons/default/oneeyedsmiley02.png) , mniej więcej rozumiem jego działanie. Pewnie wyda się że pytam o głupotę, ale to jest dla mnie na prawdę potrzebne i chciałabym to zrozumieć o co w tym chodzi. Będę bardzo wdzięczna za pomoc.

Ten post edytował posterunkowy_paproh 31.05.2011, 22:10:45
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
zegarek84

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

z treści zadania wynika, że treść może nie koniecznie trzeba wyświetlać ale klika się na obrazek i on się zmienia - więc niby klika się na link - w sumie jak wspomnieli sam html by wystarczył - rozwiązać to można na kilka problemów - padło słowo area - tutaj raczej chodziło o mapę linków na obrazku... ale można też linki wy pozycjonować odpowiednio na obrazku... lub obrazki zmapować na współrzędne czyli dać albo do formularza jako button (zostaną przesłana współrzędne kliknięcia) albo objąć obrazek linkiem i w samym obrazku dać atrybut ismap="ismap" (ale nie wiem czy to we wszystkich przeglądarkach działa...

podstawowy kurs html'a - możesz też o pozycjonowaniu elementów względem siebie poczytać:
http://www.kurshtml.edu.pl - [edit] widzę, że już podany wyżej...
Odsyłacz obrazkowy

ps. jeśli byś na obrazki nakładała mapy linków z area to bodajże w gimp'ie jest narzędzie do określenia współrzędnych obrazka - ale obrazka 100% rozmiarów - jeśli byś skalowała obrazek w kodzie html to mapka była by nie adekwatna...

[edit]
HTML <area> - oznacza punkty na obrazie....
shape - Atrybut definiuje kształt opisujący aktywny region mapy odsyłaczy

Ten post edytował zegarek84 2.06.2011, 17:21:13
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 17.10.2025 - 10:00