![]() |
Tematy na forum Pro mogą zakładać jedynie moderatorzy. W otwartych tematach może pisać każdy, kto ma coś fachowego do powiedzenia. Wszystkie posty nie wnoszące nic do tematu będą natychmiast usuwane, a ich autorzy dostaną ostrzeżenie.
Jeśli uważasz, że jakiś temat jest warty dyskusji na tym forum, zgłoś go w temacie Propozycje.
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Na wniosek ActivePlayera, zakładam temat o testowaniu aplikacji. O to treść wątku:
Chciałbym porozmawiać na temat testowania aplikacji php. Czy testujecie swoje aplikacje? Jeśli tak, to jakich narzędzi używacie? Czy w firmach w których pracujecie wdrożone jest continuous integration? Jak w praktyce wygląda praca nad testowaniem aplikacji? Czy używacie testów jednostkowych? Uważam że temat testowania aplikacji to coś ciekawego, o czym stosunkowo mało w polskim internecie - mysle ze moze to byc ciekawy temat do dyskusji. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 224 Pomógł: 40 Dołączył: 6.07.2004 Skąd: Wuppertal Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie za każdym razem wygląda to podobnie:) Piękne plany pisania testów kończą się na tym że testów nie ma, lub są napisane w bardzo wąskiej skali, a kluczowe i skomplikowane funkcje nie są przetestowane wcale. Problem wraca w momencie kiedy dla danego projektu potrzeba zmienić/dopisać trochę funkcji związanych z core, czy też logiką przechowywania danych, wtedy mam zawsze ten sam problem "Czy wszystko będzie działać?".
Powoli dochodzę do wniosku że selenium jest chyba najbardziej rozsądnym rozwiązaniem, ponieważ jeśli mądrze zrobimy testy, to wszystkie błędy "po środku" w kodzie zostaną wykryte. Nawiasem ujmując nie znalazłem jeszcze jakiegoś sensownego sposobu aby po każdym otwarciu nowej strony jakoby z automatu szukać wystąpień warning'ów i notice'ów, które są zazwyczaj objawem problemów. A czy macie przygotowane zwykłe checklisty, które wykonujecie przed przekazaniem projektu klientowi? Proste i trywialne sprawy typu: czy jest moje logo w stopce, czy kod się waliduje, czy podpiąłem crona, czy strona główna i kluczowe podstrony dobrze wyglądają w IE, FF, ... ? itd. PS. Jakoś przegapiłem moment utworzenia wątpu więc trochę odkopuje dinozaura;-) Ten post edytował ActivePlayer 1.06.2011, 09:23:17 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.09.2025 - 22:48 |