![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 371 Pomógł: 18 Dołączył: 23.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Zgłaszam się tutaj z zapytaniem zarobkowym. Mniej więcej rysuje się to tak:
Jestem uczniem, chodzę do drugiej klasy szkoły średniej. Myślałem (jak zapewne wielu), o pracy wakacyjnej. O tworzeniu stron mam jako takie pojęcie (wiem na ile mnie stać), zapewne o wielu rzeczach nie słyszałem bądź mi się w ogóle nie śniły. Znam dobrze xhtml, css, zarówno od strony teoretycznej jak i praktycznej oraz mam pojęcie o php + mysql (proste skrypty na "własną" rękę, napisany dość ciekawy według mnie mini CMS - niestety strukturalnie), a także zacząłem ostatnio zgłębiać się w JavaScript + AJAX i zmierzam do jQuery. Z grafiką jest najgorzej, ale idzie to jakoś powoli. Dlatego myślałem o dorobku w tym zakresie. U mnie w mieście jest kilka firm (trzy, cztery), które zajmują się kreowaniem wizerunku, tj. broszury, ulotki, plakaty, strony www, etc. Myślałem o tym, żeby do którejś z nich podejść zapytać o pracę dorywczą na wakacje. Z tym, że jako że jestem uczniem to nie jestem pewny swojej decyzji. Chodzi o to, że: 1) moje projekty niestety nie widnieją w internecie (oprócz cms'a), 2) nie wiem czy do takiej firmy to iść osobiście, porozmawiać z sekretarką/dyrektorem, czy może wysłać normalnego e-maila z zapytaniem (ale z tym nie wiadomo czy go w ogóle przeczytają) ? , 3) czy jest w ogóle szansa, że będą chcieli porozmawiać, czy od razu z góry 'oleją' młodziana? , 4) kiedy wysłać potencjalne zainteresowanie do firmy? Czy próbować teraz, stosunkowo wcześniej, czy dopiero bliżej wakacji? , 5) od strony prawnej jak to wygląda? Umowa? W końcu to praca dorywcza. Generalnie chodzi o to, że chciałbym spróbować, wiedzieć na czym stoję, przy okazji trochę dorobić (nie zrównajcie mnie z ziemią, nie chodzi o pensje rzędu kilku tysięcy złotych, to miałaby być praca na wakacje), nie wiem tylko jaką formę kontaktu przede wszystkim wybrać. Dlatego chciałem Was pytać o zdanie, poradę, może ktoś z 'młodych' już kiedyś próbował i może podzielić się cennymi wskazówkami? Za wszelakie informacje z góry dziękuję. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zatrudnianie nastolatków to temat rzeka, ale ogólnie myślę, że do prostych prac jak najbardziej warto. Na pewno jednak nie zatrudniłbym nastolatka do rzeczy, na których mi zależy/które muszą być zrobione na określoną chwilę - niestety thek ma wiele racji. Obecnie dzieciaki (zresztą pewnie kiedyś my byliśmy tacy sami) nie są obowiązkowe... Jest nawet gorzej - nawet młode osoby w wieku 18-25 lat są mało słowne.
Dla przykładu ostatnio szukałem studenta do pracy - na ogłoszenie dostałem ~50 ofert, z czego wybrałem 3 i zaprosiłem na rozmowę. Przyszła jedna osoba, dwie pozostałe nawet nie kłopotały się aby zadzwonić, że jednak nie przyjdą - po prostu olały sprawę i tyle. Jakiś rok temu zdarzyła mi się chyba najbardziej absurdalna historia - w podobnej sytuacji jak wyżej, dostałem sms'a jakieś 2h po umówionym spotkaniu o treści mniej więcej "sorry dzisiaj musiałem zostać w domu bo przedłużyło mi się malowanie, jak jesteście zainteresowani to możemy umówić się na jutro" - kurde nie wiem skąd się takie rzeczy biorą, ale nauczyło mnie to, że ze studentami/młodocianymi zawsze trzeba być ostrożnym. Szczęście w nieszczęściu, że w trakcie rozmowy można z łatwością oddzielić takich leserów od poważnych ludzi. Do prostych, mało skomplikowanych prac typu np. posprzątanie magazynu, przepisywanie czegoś na komputerze etc. jak najbardziej warto młode osoby zatrudnić bo praca jest zrobiona tanio, a druga strona też jest zadowolona, że dorobiła do swojego kieszonkowego. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 04:08 |