![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!! To mój pierwszy post, proszę więc o wyrozumiałość, umieściłem post tutaj bo od nie dawna zacząłem przygodę z tematyką www, ale do rzeczy.
Mam do stworzenia elektroniczny dziennik szkolny. Na początek wystarczą 2 konta: rodzicielskie i nauczycielskie. Język jakie wybrałem to PHP, MySQL i HTML i CSS. Bazę chcę utworzyć w PHPmyADMIN, wszystko umieszczał na wirtualnym serwerze(XAMPP) Zacząłem od stworzenia szkieletu bazy danych, prosiłbym o ocenę i ewentualne wskazówki. Prosiłbym też o jakieś wskazówki dotyczące utworzenia mechanizmu logowania bądź sesji. Otóż, żeby opiekun bo zalogowaniu automatycznie wchodził na swoje konto, żeby nie wlazł gdzie indziej( co w przypadku gdy opiekun ma kilka dzieci??) Nauczyciel tak samo po zalogowaniu wchodził tylko na swoje konto (biorąc pod uwagę, np. że nauczyciel uczy 2 przedmioty, prowadzi jakieś tam koło zainteresowań po lekcjach i do tego jest wychowawcą jakieś tam klasy). Znalazłem na necie mechanizm na stronie: http://webcity.pl/webcity/wlasny_mechanizm_sesji_w_php Ale on ma w sobie masę błędów i nie mogę z nim dojść do końca. Co do samej bazy oto jej szkielet:
Rozważałem również opcję ażeby nauczycieli, opiekunów i uczniów umieścić w jednej tabeli, ale wydaję mi się, że to by pogmatwało tylko cały wygląd bazy danych. Wychowawców umieściłem tabeli klasa. Jeszcze jeden problem mnie zatruwa, otóż czy silnik InnoDB będzie odpowiedni?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak tabel opiekunowie to rodzice bądź opiekunowie posiadające jakiś status prawny(ojciec,ojczym, mama itp). Biorąc pod uwagę fakt iż nauczyciel też może być zarazem rodzicem dziecka i ażeby nie dublować przy wpisywaniu danych do tabeli opiekunowie chciałem to rozwiązać w taki sposób jak powyżej, czyli tabela pokrewieństwa gdzie do rekordu id_uczen bedzie odpowiedni opiekun czyli id_opiekuna bądz id_nauczyciela (jeśli jest rodzicem/opiekunem prawnym) tylko nie wiem jak to zrobic w php my admin. Czy w tabeli pokrewieństwa dodać jedno pole, np pokr_osoba gdzie chcę połączyć z id_nauczyciela i id_opiekuna(jest taka możliwość ?) czy osobno
create table{ id_opiekuna klucz obcy id_nauczyciela kluczy obcy id_ucznia klucz obcy Mam nadzieję, że zrozumiecie mój problem. Podobnie zresztą chcę zrobić z tabela przedmioty_nauczyciele przedmioty_nauczyciele id_przedmiotu id_nauczyciela_uczącego ( id_nauczyciela) czy takie rozwiązanie jest właściwe czy idę złym torem ?heh [quote name='CuteOne' date='25.05.2011, 16:05:37 ' post='866484'] filus8: nie łączysz ich bo i po co ;] pamiętaj, że nie wszystko musi być ze sobą połączone [a łączenie nauczyciela z opiekunem to chyba jakaś pomyłka?] - większość otrzymasz tworząc odp. zapytania Może mam za małą wiedzę jeszcze ale sukcesywnie się uczę. Ale żeby zapytanie było ok to nie musi być realcyjna baza danych, tzn. wszystkie tabele połączone odpowiednimi relacjami?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 29.09.2025 - 18:56 |