![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawiam się czy jest możliwość sprawdzenia optymalnej (lub maksymalnej) ilości baz danych na serwerze (serwer przeznaczony jedynie na bazy danych)? Jeżeli jest taka możliwość proszę o wskazówki... Oczywiście zależnie od konfiguracji serwera (procesor, pamięć etc.).
Każda baza to maksymalnie 15 tabel, głównie informacje takie jak imię, nazwisko, adres. Przewidywana ilość zapytań dla każdej bazy to 1/5 minut - czyli nie wiele. Planuję ograniczyć liczbę baz do 500set na serwer co da około 100 zapytań na minutę - czyli raczej dobrze (zależy mi na wydajności). Ale to są znaki zapytania... Z góry dziękuję za każdą konstruktywną odpowiedź. Nie ważne jaka baza danych, sam myślę o MySql, ale postgre też nie jest mi obce (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) (ms odpada - mam uraz (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) przez sqlsrv) Ten post edytował ixpack 24.05.2011, 11:31:15 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 55 Dołączył: 1.06.2010 Skąd: mam to wiedzieć? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki zbig rozjaśniłeś mi to.
Czyli podsumowując nie ma różnicy, czy na maszynie będzie np. 500 baz * 15 tabel czy po prostu jedna baza i 500*15 tabel? Z tego co napisałeś, maszyna 4proc, 8gb ram, ssd spokojnie pociągnie bez bólu nawet i 200 zapytań / sekundę. Czyli spokojnie mogę utworzyć 2000 baz lub jedną bazę z 30000 tabelami? Chyba wolę 2k baz, nie każdy będzie płacił za backup, a tak mogę łatwo tym zarządzać (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) a jedynie raz na miesiąc robić backup wszystkiego. Serwery będą pełniły rolę magazynu - żadna strona nie będzie pobierała z nich danych, głównie będą rekordy dodawane, a jedynie od czasu do czasu użytkownik będzie pobierał listę osób, do których chce np. wysłać maila. A co z bezpieczeństwem? Tzn. Jak ktoś wbije się na jedną bazę, to ucierpi tylko 1 klient, a tak ucierpią wszyscy... Chyba że się mylę. Fakt jak ktoś zdobędzie cudem (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) listę serwerów, baz i haseł to d***, ale to już inna kwestia - ostatnio sonny nieźle dał D***. Teraz czekam na facebooka (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 11.10.2025 - 19:20 |