![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2009 Skąd: Cieszyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod $("#test").click(function (){loop(4); }); var i = 0; function loop( iHowMany ){ $("#test").text(i++); if ( i < iHowMany ){ setTimeout("loop( iHowMany )",1000); } } w założeniu funkcja ta po naciśnięciu przycisku powinna się powtarzać tak długo dopóki "i" nie będzie mniejsze od 4 Przeszukałem już wiele stron i ciągle nie mogę sobie z tym poradzić. Przy próbie ponownego wywołania funkcji Loop wyskakuje błąd"loop is not defined" Bardzo proszę o pomoc bo przez to nie mogę kontynuować mojego projektu. ogólnie jako argument będzie podawana tabela z parametrami i po określonym czasie mają one się zmieniać lecz nie mogę przez to przebrnąć |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat na szybko wystarczyło, jeśli wywołanie obudował by w funkcję anonimową i nie jako tekst: To się wykona od razu a nie po sekundzie. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) [JAVASCRIPT] pobierz, plaintext setTimeout(function(){loop( iHowMany );},1000); Co do zasięgu to zapewne masz rację. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 332 Pomógł: 294 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: Olkusz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To się wykona od razu a nie po sekundzie. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) jak niemal każdy na tym forum znasz firebug'a - wklej sobie to do konsoli i luknij na efekty:
ku woli wyjaśnienia - function(){} - to jest deklaracja anonimowej funkcji/obiektu - by się on wykonał od razu należało by zapisać (function(){})()... przy okazji w poście wyżej poprawiam błąd gdyż odruchowo wpisałem przy przekazywaniu argumentów function(){}() zamiast właśnie wspomnianego (function(){})() - co też by zadziałało ale nie na wszystkich przeglądarkach chociaż nie programuję zawodowo to obiektowość w JS (wraz z dziedziczeniem w prototype [nie piszę o bibliotece] bez wywoływania niepotrzebnych konstruktorów przed deklaracją obiektu) i sam JavaScript raczej znam na wylot Ten post edytował zegarek84 25.05.2011, 10:44:32 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 5.10.2025 - 04:41 |