![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!! To mój pierwszy post, proszę więc o wyrozumiałość, umieściłem post tutaj bo od nie dawna zacząłem przygodę z tematyką www, ale do rzeczy.
Mam do stworzenia elektroniczny dziennik szkolny. Na początek wystarczą 2 konta: rodzicielskie i nauczycielskie. Język jakie wybrałem to PHP, MySQL i HTML i CSS. Bazę chcę utworzyć w PHPmyADMIN, wszystko umieszczał na wirtualnym serwerze(XAMPP) Zacząłem od stworzenia szkieletu bazy danych, prosiłbym o ocenę i ewentualne wskazówki. Prosiłbym też o jakieś wskazówki dotyczące utworzenia mechanizmu logowania bądź sesji. Otóż, żeby opiekun bo zalogowaniu automatycznie wchodził na swoje konto, żeby nie wlazł gdzie indziej( co w przypadku gdy opiekun ma kilka dzieci??) Nauczyciel tak samo po zalogowaniu wchodził tylko na swoje konto (biorąc pod uwagę, np. że nauczyciel uczy 2 przedmioty, prowadzi jakieś tam koło zainteresowań po lekcjach i do tego jest wychowawcą jakieś tam klasy). Znalazłem na necie mechanizm na stronie: http://webcity.pl/webcity/wlasny_mechanizm_sesji_w_php Ale on ma w sobie masę błędów i nie mogę z nim dojść do końca. Co do samej bazy oto jej szkielet:
Rozważałem również opcję ażeby nauczycieli, opiekunów i uczniów umieścić w jednej tabeli, ale wydaję mi się, że to by pogmatwało tylko cały wygląd bazy danych. Wychowawców umieściłem tabeli klasa. Jeszcze jeden problem mnie zatruwa, otóż czy silnik InnoDB będzie odpowiedni?? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 23.05.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak ale nadal zostaję ci wtedy mój wcześniej napisany problem dobrego rozpisania przedmiotów , wiesz ja jednak rozbiję to i dołożę tabelę o nazwie tak jak podałeś poprzednio np. przydziały i tam będzie id_przedmiotu i id_nauczyciela, podobnie jak w szkielecie połączyłem tabele opiekun i uczeń tabelą pokrewieństwa. W tabeli nie program_nauczania nie umieścisz id_nauczyciela, bo nie zawsze jeden program realizuję jeden nauczyciel, moze być ich kilku, czyż nie?? Ale program nauczania zostawmy na potem. Najpierw trzon bazy potem ewentualnie coś się dołoży.
Co ty na to? Wydaje mi się, że tak będzie najrozsądniej. Ten post edytował filus08 24.05.2011, 23:13:37 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 02:29 |