![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 14 Dołączył: 25.09.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pyt odnośnie bezpieczeństwa mojego systemu sesji. Juz tlumacze na czym on polega. Uzytkownik loguje sie poprzez strone glowna w domena.pl - nast gdy dane sa poprawne do bazy serwera s1.domena.pl zostaje wpisany rekord w tabele session (ip usera, jego id uzytkownika w serwisie, dane przegladarki -> $_SERVER['HTTP_USER_AGENT'] - czas sesji). Nastepnie user zostaje przeniesiony na strone glowna s1.domena.pl, po czym plik index.php odpowiadajacy za cala strone pobiera rekord z tej tabeli session gdzie jest takie samo ip, taka sama przegladarka oraz gdzie czas jest > czasu aktualnego (wczesniej czas sesji zostal zapisany time() + 900 czyli na 15 min). Jezeli wszystko sie zgadza system pobiera dane o userze z tabeli users ( z pomoca id usera z tabeli session) i za kazdym odswiezeniem strony aktualizuje rekord sesji w session ustawiajac ponownie sesje wazna na 15 min (przez co mozna sprawdzic kiedy jest aktywny). I to chyba na tyle, prosilbym o jakies odpowiedzi czy jest to bezpieczne, a jesli nie jest to jakies male wytlumaczenie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif) z gory dzieki
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W teorii odradza się trzymanie sesji na serwerach współdzielonych - ktoś może przechwycić twoje sesje. Ile w tym prawdy nie wiem - sam od dawna używam tylko cookie i bazy danych. Daje mi to większe pole manewru niż "zwykłe" sesje np. zamkniecie przeglądarki nie powoduje wylogowania no i z bezpieczeństwem też nigdy nie miałem problemów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W teorii odradza się trzymanie sesji na serwerach współdzielonych - ktoś może przechwycić twoje sesje. Ile w tym prawdy nie wiem Był ten temat poruszany, choćby zmienić ścieżkę gdzie będą trzymane pliki sesji. Daje mi to większe pole manewru niż "zwykłe" sesje np. zamkniecie przeglądarki nie powoduje wylogowania A od kiedy sesje z php przy zamknięciu się tracą, zakładając że cookie nie są usuwane? no i z bezpieczeństwem też nigdy nie miałem problemów. Nie ma kodu, nie ma o czym dyskutować. Możesz się pochwalić jak zabezpieczyłeś. ;] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 12:30 |