Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [SQL]Zapytanie, łączenie tablic
ShadowD

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Mam pytanie, jestem dość słaby w sql i mam problem na pewno banalny, a wymyślam nie stworzone rzeczy by go ogarnąć. :-)

Mam kilka tabel, relacje jeden do wielu, albo wiele do wielu - nie wiem sam w sumie, zaraz przedstawię na przykładzie.

Users:
id imie nazwisko
1 imie nazwisko
2 imie2 nazwisko2

Meta:
id idUsera nazwaWartości wartość
1 1 kolorSkóry czerwny
2 1 kolorOczu niebieski
3 1 miasto lublin

Łącze te tabele i chce wyciągnąć userów koloru skóry czerwonym i koloru oczu niebieskich, nie wiem jak powinno wyglądać zapytanie by szukało w złączonych tabelach. Napisałem:
kolorSkóry = czerwny or kolorOczu = niebieski Wyświetla wszystkich o kolorze oczu i skóry, ale ja chce by posiadali na raz te cechy a nie pojedynczo, to jest tylko przykład trochę ułatwiony, jest jakaś komenda która skarze szukać kolorSkóry = czerwny or kolorOczu = niebieski biorąc pod uwagę, że idUsera w obu polach ma być to samo by pobrać wynik? (Tabele łączę - "jojn"'em.)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
ShadowD

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

No właśnie jak bym mógł bym to zrobił, ale dorabiam coś do strony i ktoś to tak zaprojektował a całość stoi na woedpresie z kilkoma dodatkami i nie mogę tego zmienić, a wszystkie dane są tak trzymane - około 30 typów, domyślam się, że te typy są edytowalne więc dla tego ktoś to tak wymyślił, nie wiem czy nie dało się lepiej...

Ma ktoś jakiś pomysł?
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 10.10.2025 - 06:48