![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Niedługo zacznę pisać pracę dyplomową na temat bezpieczeństwa danych w sklepach internetowych. Mogę pisać o istniejących sklepach, albo zrobić porównanie jakiegoś sklepu z darmową aplikacją dostępną w internecie np. PrestaShop, lub zrobić porównanie darmowych sklepów. Moje pytanie do Was to jakie z tych darmowych będą najlepsze do porównania, chodzi mi oczywiście o zastosowane zabezpieczenia, certyfikaty(nie jestem pewien, czy darmowe je mają), wykorzystanie baz MySQL, czy PostgreSQL. Wysłałem maile do kilkudziesięciu sklepów i czekam na odpowiedzi, jeśli dostanę od kogoś interesujące mnie informacje to nie będzie problemu, bo takie sklepy zawsze się czymś różnią, ale te darmowe mogą być budowane tak samo. Nie chcę zrobić porównania z którego wyniknie, że te sklepy niczym się od siebie nie różnią. Mam nadzieję, że pomożecie wybrać mi coś sensownego. Ten post edytował Radieth 7.05.2011, 20:44:11 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 26 Dołączył: 9.01.2011 Skąd: /dev/null Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem za bardzo, o czym właściwie ma być ta praca. Bezpieczeństwo danych zależy od masy czynników. Rozumiem, że w tym wypadku chodzi o bezpieczeństwo skryptów sklepów internetowych. Tylko pytanie w jaki sposób to sprawdzić? Ciężko, jeśli się nie jest pentesterem, specjalistą od bezpieczeństwa aplikacji i zaawansowanym programistą. W jaki sposób chcesz porównywać zabezpieczenia wybranych sklepów? Po tym co ci podadzą autorzy skryptów? To, że napiszą że jest superbezpieczny i ma to i tamto to nic nie znaczy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Jeśli chcesz porównywać coś darmowego i komercyjnego, ja bym wybrał raczej odpowiednio osCommerce i np SOTEshop jako jedne z najbardziej popularnych rozwiązań. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chcesz porównywać coś darmowego i komercyjnego, ja bym wybrał raczej odpowiednio osCommerce i np SOTEshop jako jedne z najbardziej popularnych rozwiązań. Jeśli mogę zapytać, to w czym lepsze są te dwa sklepy od tych, które wybrałem? Sote jest płatny więc odpada, osCommerce według mnie jest bardzo podobny to tych, które wymieniłem. Co będę porównywał: szyfrowanie haseł, jeśli jakieś są to certyfikaty, rejestracja, logowanie, formularze, cookies, zabezpieczenia plików graficznych, baz produktów. Myślę, że pomoc techniczna udzieli mi jakichś wskazówek, gdzie tego szukać. Promotor powiedział, że temat jest dobry, muszę jeszcze tylko sprecyzować jakie te sklepy będą. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 10.10.2025 - 13:46 |