![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Proszę was o ocene skryptu pod kątem przydatności i funkcjonalności oraz proszę o wskazówki :) Czyli co zmienić, czego nie używać itp :)
Do tego funcja makeSafe();
Wywyłanie:
Ten post edytował andrzejt17 13.05.2011, 17:11:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 28 Pomógł: 0 Dołączył: 24.06.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie, dziękuję za wskazówki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jednak nasuwa mi się kilka pytań.
Do Zyx: 1. "Musisz się nauczyć, że nie wolno wrzucać wszystkiego do jednego worka, bo to gwarantuje kłopoty." Zapewne chodzi o funkcję checkString(). Czy jest sens robienia osobnej funkcji dla sprawdzania każdego typu danych? Np. checkNum(), checkMail() itd? Po to właśnie jest jeden z argumentów w checkString() by ustalić pod jakim kątem ma sprawdzać naszego stringa. Funkcja do tego celu jest mi niezbędna bo moja strona przewiduje kilka formularzy i uciążliwe byłoby pisanie tego samego w kilku miejscach. Jeśli będą takie możliwości w php to napiszę funkcję od prania ;D 2. O mb_strlen() nawet nie słyszałem (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) Zakładam, że policzy mi ona cyferki (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Pytanie tylko czy musze podawać argument z kodowaniem znaków i jeśli tak to jaki będzie dla utf-8? ut8? (IMG:style_emoticons/default/snitch.gif) 3. "ŹLE - masz tablice!" Chodzi o to, że gdy nie będzie nic przed '-' albo po to wtedy będę miał tylko jedną tablice? Wtedy można tylko sprawdzić, czy wybrana tablica istnieje a nie sprawdzać czy jej wartość jest większa od 0, dobrze rozumuję? 4. ctype_digit(), po tym co napisał thek jednak zostanę przy swoim rozwiązaniu. 5. ctype_alnum(), chodzi mi też o znaki" _.- które mogą być użyte np. w loginie. 6. filter_var(), również zostanę przy swoim rozwiązaniu (thek). 7. Escapować tylko w razie potrzeby? Tzn wtedy, kiedy np. chce dodać wartość do bazy? Fakt, z tym escapowaniem przesadziłem dlatego uszczupliłem funkcję makeSafe() i używał jej będę tylko raz, przy pobieraniu treści z POST'a. stripslashes() poszedł w kosz. Do: thek Funkcja sprawdzania formularza jest wywoływana przed <html> w dokumencie co oznacza, że polskie znaki zwracane w print przez funkcję zostaną wyświetlone z krzakami (meta w head). Dlatego ta meta tam siedzi bo już stamtąd zwracam komunikat userowi, nie mam pomysłu na coś lepszego (nie chce tego robić echem). == EDIT == Acha, jeszcze jedno (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak by ktoś pytał, showAlert() jest wewnątrz chechString() dlatego, że tylko tam mi ona potrzebna. Do zwracania reszty komunikatów używam innej funkcji:
Kod pewnie też kaszana ale nie mam lepszego pomysłu na zwracanie komunikatów. Ten mi wiernie służył i nigdy nie zawiódł (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) == EDIT2 == Jak się właśnie okazało kod nie spełnia swojej roli tak jak bym tego chciał. Okazuje się, że:
nie przynosi żądanego rezultatu. Jeśli w if mam tylko jedno wywołanie to działa jak należy, jeśli dwa czy więcej to checkString() nie robi nic (pusta strona). Ten post edytował andrzejt17 13.05.2011, 23:47:50 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 16.10.2025 - 15:32 |