![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zrobiłem skrypt do logowania i z pomocą przyszły mi klasy Session z CI. Teraz sobie czytam o sesjach, że są robione po stronie serwera (odwrotnie niż ciastka - user-side).
Takie coś pisze w Class Session w UserGuide: Cytat Note: Cookies can only hold 4KB of data, so be careful not to exceed the capacity. The encryption process in particular produces a longer data string than the original so keep careful track of how much data you are storing. Najpierw czytam, że są to ciastka po stronie usera (w UG) a teraz, że sesja jest po stronie serwera. Jak to wreszcie jest z tą sesją? Ten post edytował adbacz 11.05.2011, 12:00:09 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 532 Pomógł: 24 Dołączył: 15.04.2011 Skąd: Kalisz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
*Tak ogólnie rzecz biorąc, to tam nawet nie napisałem porównania czy hasło w bazie i z formularza jest takie same. Miałem zamiar stąd to zapytanie do bazy.
*Dlaczego pole sesja? Żeby porównać ostatni zapis w bazie z aktualnym w ciastku. *Nie zapisuję hasła w sesji - została tylko nazwa pass. *Tak, identyfikator sesji, przy okazji miałbyć zapisywany w bazie, dla porównania. Wiem, że jest session_id, ale ta zmienia się co jakiś czas. *masz racje, mój błąd z tym sprawdzaniem czy jest FALSE w sprawdzeniu logowania *zapytanie w helperu by porównać ostatnie i aktualne IP. Ok, zaznajamiam się z PHP od 2 miesięcy a Ty mi takie pomyłki wynajdujesz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Chyba faktycznie będę musiał sie troche podszkolić jeszcze. Co do tego wykonania, teraz nie wykona - niepotrzebnie go "obkomentowałeś" (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Wziąłem tyle różnych rzeczy do sprawdzania przy logowaniu bo przeglądałem ciastko, które CI zapisuje w przeglądarce i to wszystko co ja robię na sesji jest tam zapisywane, więc pomyslałem, że jeśli będę się opierał tylko na This->session->userdata('zalogowany') == TRUE, to moge mieć później problemy. Wybacz moją niekompetencje ale co do sesji i ciastek a tym bardziej kwestii logowania to jak widać noga totalna jestem. Dlatego też piszę tutaj, żeby ktoś wyłapał moje błędy i żebym sie poprawił. Ten post edytował adbacz 12.05.2011, 20:12:15 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 8.10.2025 - 14:46 |